Smakosze.pl Przepisy Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu
canva/Lesyy

Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu

3 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki po śląsku zachwycają wyraźnym, mięsnym farszem i wyśmienitym sosem pomidorowym. Gołąbki to danie, które przygotujemy naprawdę szybko, a cała rodzina będzie zachwycona z pysznej niespodzianki na obiad.

Gołąbki po śląsku to gołąbki z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Całość dopełnia sos pomidorowy gotowany z bulionu i tłuszczu , który powstał podczas duszenia gołąbków na maśle. Tak przygotowany, domowy sos ma wyjątkowy smak.

Do gołąbków wykorzystajmy kapustę białą. W sklepach możemy również znaleźć kapustę holenderską o spłaszczonej główce, ta odmiana również świetnie nadaje się do zawijania, a jej liście są równie jędrne i delikatne w smaku.

Farsz na gołąbki doprawmy koniecznie suszonym majerankiem. Przyprawa rewelacyjnie podbija smak mięsa mielonego i ryżu, sprawiając, że danie będzie jeszcze lepsze i bardzo aromatyczne. Gołąbki najpierw dusimy na maśle, następnie wlewamy sos pomidorowy, tak przygotowane błyskawicznie znikną z talerzy.

Gołąbki po śląsku z domowym sosem pomidorowym

Składniki:

  • główka kapusty

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego

  • torebka ryżu białego

  • cebula

  • jajko

  • suszony majeranek

  • koncentrat pomidorowy

  • masło klarowane

  • 2 szklanki bulionu

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki po śląsku? Każdy będzie prosił o dokładkę

Liście kapusty obierz i sparz- tu poznasz prosty sposób na sparzenie kapusty. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź, cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym.

Do mięsa mielonego dodaj suszony majeranek, sól, pieprz, jajko i zimny, ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku. Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, zawiń. Gołąbki przełóż na patelnię i duś na roztopionym maśle przez około 20- 30 minut.

Po tym czasie tłuszcz przelej do rondla, wlej do niego bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj kilka minut. Sos dopraw solą, pieprzem i wlej do gołąbków. Całość duś pod przykryciem kolejne 20 minut. Jeśli sos się nie zredukował, zagęść go odrobiną mąki pszennej, smacznego.

Przygotuj również soczyste kotlety mielone po śląsku , mają chrupiącą, złocistą skórkę i posmakują każdemu.

Gołąbki
canva/svetlanafoote

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slaskiesmaki

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy