Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu
Gołąbki po śląsku zachwycają wyraźnym, mięsnym farszem i wyśmienitym sosem pomidorowym. Gołąbki to danie, które przygotujemy naprawdę szybko, a cała rodzina będzie zachwycona z pysznej niespodzianki na obiad.
Gołąbki po śląsku to gołąbki z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Całość dopełnia sos pomidorowy gotowany z bulionu i tłuszczu , który powstał podczas duszenia gołąbków na maśle. Tak przygotowany, domowy sos ma wyjątkowy smak.
Do gołąbków wykorzystajmy kapustę białą. W sklepach możemy również znaleźć kapustę holenderską o spłaszczonej główce, ta odmiana również świetnie nadaje się do zawijania, a jej liście są równie jędrne i delikatne w smaku.
Farsz na gołąbki doprawmy koniecznie suszonym majerankiem. Przyprawa rewelacyjnie podbija smak mięsa mielonego i ryżu, sprawiając, że danie będzie jeszcze lepsze i bardzo aromatyczne. Gołąbki najpierw dusimy na maśle, następnie wlewamy sos pomidorowy, tak przygotowane błyskawicznie znikną z talerzy.
Gołąbki po śląsku z domowym sosem pomidorowym
Składniki:
-
główka kapusty
-
600 g mięsa mielonego wieprzowego
-
torebka ryżu białego
-
cebula
-
jajko
-
suszony majeranek
-
koncentrat pomidorowy
-
masło klarowane
-
2 szklanki bulionu
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić gołąbki po śląsku? Każdy będzie prosił o dokładkę
Liście kapusty obierz i sparz- tu poznasz prosty sposób na sparzenie kapusty. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ostudź, cebulę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem mielonym.
Do mięsa mielonego dodaj suszony majeranek, sól, pieprz, jajko i zimny, ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku. Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty, zawiń. Gołąbki przełóż na patelnię i duś na roztopionym maśle przez około 20- 30 minut.
Po tym czasie tłuszcz przelej do rondla, wlej do niego bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj kilka minut. Sos dopraw solą, pieprzem i wlej do gołąbków. Całość duś pod przykryciem kolejne 20 minut. Jeśli sos się nie zredukował, zagęść go odrobiną mąki pszennej, smacznego.
Przygotuj również soczyste kotlety mielone po śląsku , mają chrupiącą, złocistą skórkę i posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
-
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach
Źródło: slaskiesmaki