Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Kotlety mielone po śląsku są pyszne
canva/Hallgerd

Kotlety mielone po śląsku są pysznym daniem regionalnym, które od klasycznego mięsnego rarytasu odróżnia dodatek zrumienionej cebuli i smażenie z wykorzystaniem smalcu. Te z pozoru drobne zmiany sprawiają, że danie jest pełne smaku, soczyste i niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie — tak dobrego obiadu dawno ni jedliście.

Karminadle, czyli śląską wersję kotletów mielonych, przyrządza się z wieprzowiny. Zawsze też smaży się je na tłuszczu zwierzęcym. Najczęściej podawane są z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą lub zasmażaną kapustą kiszoną. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego rarytasu, nasza receptura pomoże wam naprawić ten błąd.

Przepis na znakomite kotlety mielone po śląsku

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

  • 2 nieduże cebule

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 jajo

  • około pół szklanki mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone po śląsku?

Bułkę namaczamy w mleku, by nieco zmiękła. Cebule obieramy, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy nieco smalcu i rumienimy rozdrobnione warzywo. Przenosimy je do większej miski.

Dodajemy zmielone mięso oraz rozgniecione przy pomocy widelca pieczywo. Wsypujemy nieco soli i pieprzu. Na koniec wbijamy jajo i sprawnie wyrabiamy masę na kotlety. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki.

Spłaszczamy je, po czym dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane karminadle smażymy na solidnej i dobrze rozgrzanej porcji smalcu.

Gdy będą rumiane z obu stron, przenosimy je na bibułę, by usunąć nadmiar tłuszczu. Kotlety mielone po śląsku podajemy z wybranymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je z kapustą modrą.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na kotlety mielone. Szczególnie polecamy przepis na rarytas z dodatkiem majonezu oraz sprawdzony patent na przyrządzenie go w piekarniku.

Kotlety mielone po śląsku skradną niejedno serce
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org