Gołąbki z farszem ziemniaczanym. Idealne na obiad dla całej rodziny
Gołąbki z farszem ziemniaczanym są świetną alternatywą dla kapusty faszerowanej mięsem z ryżem czy kaszą z grzybami. Prosty i niedrogi przepis na smakowite danie obiadowe wprost od Babci Stasi nie ma sobie równych. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poprosi o dokładki.
Sycące i pełne smaku gołąbki z farszem ziemniaczanym będą idealną propozycją na rodzinny obiad. Aromatyczna masa z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku doskonale komponuje się z pierzynką z kapusty kiszonej. Skusicie się?
Przepis na smakowite gołąbki z farszem ziemniaczanym
Składniki na gołąbki:
-
1 główka białej kapusty średniej wielkości
-
300 g kapusty kiszonej
-
1 szklanka wody
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
-
szczypta pieprzu
Składniki na farsz:
-
1 kg ziemniaków
-
2 średnie cebule
-
3 ząbki czosnku
-
200 g wędzonego boczku
-
1 jajo
-
1 łyżka mąki pszennej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu do gołąbków:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Rozdrabniamy je na tarce, korzystając z najdrobniejszych oczek, a następnie usuwamy nadmiar płynu. Cebulę pozbawiamy łupiny. Siekamy ją i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
W międzyczasie boczek kroimy w kostkę. Dodajemy go na patelnię i zrumieniamy. N a koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili zdejmujemy patelnię z ognia. Zawartość studzimy, a następnie dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również jajko i wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy.
Formowanie gołąbków z farszem ziemniaczanym:
Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku wraz z przyprawami i wodą. Gotujemy ją do miękkości. Z główki białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście oraz głąb. W większym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wkładamy do niej świeżą kapustę, głąbem do dołu. Gotujemy do czasu, aż iście będą odchodzić — najczęściej trwa to 10-15 minut.
Oddzielone liście oczyszczamy z grubszych fragmentów i odkładamy na bok do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowanym wcześniej nadzieniem wypełniamy liście kapusty, na każdy z nich wykładając 1-2 łyżki masy.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą, a na niej układamy zawinięte gołąbki z farszem ziemniaczanym. Na wierzchu umieszczamy odsączoną z płynu kapustę kiszoną, którą przykrywamy kolejną porcją liści kapusty białej.
Całość zalewamy kwaśnym wywarem. Naczynie przykrywamy pokrywką. G ołąbki z farszem ziemniaczanym pieczemy przez godzinę. Podajemy je z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym . Można też zagryzać je domowym chlebem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
-
Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
-
Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Źródło: przyslijprzepis