Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Mięso mielone i ziemniaki często przyrządzamy na obiad. Zwykle robimy kotlety mielone, a ziemniaki gotujemy. Jednak ja polecam te produkty w trochę innym wydaniu. Ugotujcie ziemniaki i owińcie je mięsem mielonym. Wyjdzie obiad, że palce lizać.
Mięso mielone i ziemniaki, czyli obiad inaczej
Ile razy na obiad robiliście kotlety mielone z ziemniakami? Pewnie trudno jest to policzyć? Ja nawet nie próbuję. Mielone z ziemniakami są lubianym daniem obiadowym w Polsce. Smaczne i szybkie w przygotowaniu często goszczą na naszych stołach.
Tak też było w moim domu. Jednak odkąd dostałam ten przepis, to inaczej przyrządzam te dwa produkty. Gotuję ziemniaki i owijam je mięsem mielonym . Przy nich inne kotlety mogą się schować. Polecam przepis na przepyszny obiad.
Jak zrobić mięso mielone z ziemniakami?
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka maki
- 8 ziemniaków
- olej
Mięso mielone wkładamy do miski, wsypujemy sól, pieprz i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Siekamy natkę pietruszki i cebulę . Dodajemy jajko i warzywa do mięsa mielonego. Masę wyrabiamy i dosypujemy mąkę.
Ziemniaki obieramy i gotujemy 10 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ziemniaków, owijamy je mięsem mielonym . W naczyniu żaroodpornym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu danie możemy podawać.
Mięso mielone z ziemniakami, czyli palce lizać
Danie jest soczyste i aromatyczne. Tak przygotowane mięso mielone z ziemniakami bije na głowę wszystkie inne kotlety mielone . Robimy je dość szybko i zawsze się udają. Możemy podawać to danie z surówkami lub fasolką szparagową.
Ten sposób na przyrządzenie mięsa mielonego bardzo spodobał się mojej rodzinie. Obiad wszystkim smakuje i często go przyrządzam. Wystarczy danie wstawić do piekarnika i po 40 minutach mamy pożywny i smaczny posiłek. Pisaliśmy o mięsie mielonym zawijanym w rulon. Radziliśmy jak wypchać kapustę mięsem mielonym.