Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Gołąbki są lubianym daniem obiadowym w naszym kraju. Robimy je z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Jednak my pokazujemy nieco inne sposób na kapustę i mięso mielone. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni, bo to danie wychodzi dużo lepiej niż tradycyjne gołąbki.
Gołąbki, czyli ciekawy patent na lubiane danie
Czy lubicie jeść gołąbki? Lubi je wielu Polaków, bo to smaczne danie obiadowe. Połączenie kapusty, mięsa mielonego i ryżu ma wielu wiernych zwolenników. Gołąbki są pożywnym daniem, które często gości na stołach Polaków. Dusimy je, pieczemy i wciąż znajdujemy nowe, smaczne sposoby na to danie.
My tym razem proponujemy zupełnie nowy sposób na tradycyjne gołąbki. Nie będziemy zawijać mięsa mielonego w liście kapusty. Użyjemy całej główki kapusty, by powstał smaczny obiad. Polecamy ten przepis!
Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatkiJak zrobić kapustę nadzianą mięsem mielonym?
Składniki:
- główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 4 cebule
- 100 g sera
- 3 marchewki
- sól
- pieprz
- papryki w różnych kolorach
- 200 ml sosu pomidorowego
Papryki kroimy w grubsze paski i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą. Dorzucamy pora pokrojonego w plasterki i pokrojoną marchewkę. Dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, solimy i zalewamy sosem pomidorowym.
Główkę kapusty przekrajamy na pół i wykrawamy z niej cząstki, jakby kieszonki. W misce przygotowujemy mięso mielone, solimy je, dodajemy pieprz i starty na tarce ser. Wszystko dokładnie mieszamy z mięsem mielonym. Teraz pora na nadziewanie kapusty mięsem mielonym.
Nadziej kapustę mięsem, czyli sposób na gołąbki
Mięso mielone wkładamy do wyciętych wcześniej kieszonek w kapuście. Tak nadziane dwie połówki główki kapusty kładziemy na warzywa z sosem pomidorowym, które wcześniej trafiły na blachę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę z kapustą i innymi warzywami pieczemy 30 minut.
Po wyjęciu uzyskamy pysznie nadzianą kapustę mięsem mielonym z upieczonymi kolorowymi warzywami. Warzywa puszczą sok, więc danie będzie bardzo smaczne i aromatyczne. To ciekawy i pyszny sposób na tradycyjne gołąbki. To danie zaskoczy tym jak wygląda i jak smakuje. Pisaliśmy o gołąbkach od Ewy Wachowicz. Podawaliśmy też przepis na gołąbki od Magdy Gessler.
Źródło: YouTube/@cookrate.polska