Smakosze.pl

YouTube/@appetizing.meat.recipes

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej

3 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pierś z kurczaka daje nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przyrządzić z niej pyszny obiad, dodać do sałatek i przekąsek. My proponujemy przepis na obiad z kurczakiem. Odpowiednie nacięcie piersi z kurczaka da wyśmienity efekt. Wypróbujcie ten smaczny patent w swojej kuchni.

Pierś z kurczaka, czyli co na obiad?

Pierś z kurczaka często gości na naszych stołach. Robimy z niej kotlety na obiad, dodajemy do sałatek i eksperymentujemy z nią w kuchni. Jest łatwo dostępna, smaczna i ma wiele wartości odżywczych. Jedzenie piersi z kurczaka dostarcza nam dużo białka i jest lekkostrawna.

Warto wiedzieć, że po pierś z kurczaka mogą bez obaw sięgać osoby, które dbają o sylwetkę oraz dzieci. To mięso jest łatwo przyswajalne i nie powoduje reakcji alergicznych. Jak przygotować pierś z kurczaka? Warto podać ją na obiad. Polecamy doskonały przepis na aromatyczną  pierś z kurczaka, jej smak was zachwyci.

pierś z kurczaka
YouTube/@appetizing.meat.recipes
żółtka

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować obiad z kurczakiem?

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka 
  • 20 g masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mąki
  • 90 g miodu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 20 ml octu winnego
  • czosnek
  • pietruszka

Na patelni rozgrzewamy masło i przygotowujmy piersi z kurczaka. Musimy naciąć je ukośnie, tak by przecięcia się krzyżowały. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej piersi z kurczaka.

Piersi smażymy na rozgrzanym oleju, by miały złoty kolor. Dolewamy na patelnię sos sojowy, ocet winny i dodajemy miód. Doprawiamy i sos mieszamy. Po usmażeniu pierś z kurczaka jest gotowa do podania. 

Aromatyczna pierś z kurczaka, czyli pyszne danie

Tak ponacinana przed smażeniem pierś kurczaka chłonie sos z patelni. Zyskuje dzięki niemu wyjątkowy smak i aromat miodu, octu winnego oraz przypraw. Nie można również zapomnieć o tym, że takie nacięcia sprawiają, że mięso staje się bardziej soczyste. Pierś z kurczaka możemy podawać z ziemniakami i surówkami. Pasuje tu mieszanka kapusty pekińskiej, papryki i pomidorków koktajlowych z sałatą.

Takie danie obiadowe przygotujesz w krótkim czasie. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Gdy raz spróbujecie, to zawsze już będzie tak przyrządzać pierś z kurczaka. Pisaliśmy o piersi z kurczaka w jogurtowej marynacie. Podawaliśmy przepis na smaczną sałatkę z kurczaka i ananasa. 

pierś z kurczaka
YouTube/@appetizing.meat.recipes
ciasto

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania

CZYTAJ DALEJ
szybki obiad

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >