Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Grzyb, którego nie powinniśmy zbierać wiosną
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 07.05.2021 02:00

Grzyb, którego nie powinniśmy zbierać wiosną

Grzyby, na które lepiej uważać
Wikipedia / Kruczy89/ CC BY-SA 3.0

Smakowite grzyby potrafią przyprawić nas o szybsze bicie serca. Niestety, część leśnych frykasów może okazać się trująca dla człowieka. Niekiedy łatwo pomylić je z jadalnymi odmianami. Służby już teraz przestrzegają, by nie zbierać nieznanych nam gatunków grzybów.

Które grzyby powinny wzbudzać nasze obawy?

W lasach nawet wiosną możemy natknąć się na grzyby. Zdeterminowani smakosze już mają za sobą pierwsze poszukiwania. Podczas wypraw po grzyby, warto mieć na uwadze ostrzeżenie ekspertki ze Stacji Badawczej Instytutu Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN w Turwi.

Przytaczana przez portal Interia mykolog dr Anna Kujawa wyjaśnia, że absolutną podstawą podczas grzybobrania, jest niezbieranie nieznanych gatunków. W ten sposób możemy uniknąć przykrego w skutkach zatrucia. Na które grzyby należy najbardziej uważać?

Grzyby widoczne na zdjęciu powyżej to piestrzenica kasztanowata. Bardzo łatwo pomylić ją ze smardzami. Wspominaliśmy o nich we wcześniejszym artykule. Oba grzyby rosną w okresie wiosennym. W związku z tym możemy natknąć się na nie właśnie teraz.

Piestrzenica, podobnie jak smardze, ma pofałdowany kapelusz. Pierwszy z wymienionych grzybów charakteryzuje się nieregularnymi kształtami. Natomiast smardze cechują się zagłębieniami przypominającymi plaster miodu.

Smardze są jadalne, lecz w większości przypadków pod ochroną.

(Wikipedia / Andreas Kunze / CC BY-SA 3.0)

Trująca piestrzenica ma zupełnie inny kapelusz.

(Wikipedia / Jason Hollinger / CC BY 2.0)

Dlaczego piestrzenica kasztanowata jest tak niebezpieczna?

Dawniej piestrzenica kasztanowata była uznawana za grzyby jadalne. Często eksportowane je do innych krajów. Taki stan rzeczy wynikał z tego, że po odpowiedniej obróbce termicznej zawarta w nich trucizna wyparowywała. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet kilkukrotne gotowanie może być niewystarczające.

Trujące grzyby, takie jak piestrzenica, zawierają truciznę, którą określa się mianem gyromitryny. Substancja ta przeważnie przyczynia się do zaburzeń układu pokarmowego, jednak konsekwencje mogą być o wiele bardziej poważne.

Piestrzenica kasztanowa może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, śledziony, nerek, szpiku kostnego i wzroku. Z pewnością lepiej uniknąć takich nieprzyjemności. Trujące działanie grzybów to nie jedyny mankament.

Grzyby łatwo pomylić z innymi gatunkami. Zalicza się do nich między innymi piestrzenice olbrzymie, które także wyrastają wiosną. Na razie lepiej ograniczyć się do zbierania znanych odmian lub korzystanie z tych dostępnych w sklepach. Wielbiciele grzybów powinni wypróbować przepis na flaczki z boczniaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Biznes; Wikipedia; Smaczna Pyza

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby