Smakosze.pl Przepisy Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
canva/Suphansa Subruayying

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

30 czerwca 2022

Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie?

Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren.

Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?

Przepis na doskonałą kawę na zimno

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody, najlepiej przefiltrowanej kranówki

  • 70 g kawy ziarnistej

Przygotowanie kawy na zimno:

Kawę mielimy w młynku, lecz niezbyt drobno — nie może być pyłkiem, który później będzie trudno odfiltrować. Przenosimy ją do szklanego naczynia o odpowiednio dużej pojemności i zalewamy wodą.

Mieszamy i zakrywamy naczynie folią . Całość wstawiamy do lodówki na 9-10 godzin. Po tym czasie przelewamy przez filtr np. V60. Jeżeli nie mamy takiego pod ręką, pomocne będzie sitko wyłożone jałową gazą. Napój przechowujemy w lodówce.

Inne smakowite przepisy na chłodne wersje małej czarnej znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zawiera prosty patent na znakomitą kawę z dodatkiem toniku . W tym natomiast znajdziecie recepturę na pyszny deser lodowy z jej udziałem.

Kawa na zimno orzeźwia i pobudza jednocześnie
canva/agrobacter

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: coffeedesk

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy