Smakosze.pl Przepisy Idealne na obiad, klopsiki mięsne lepsze niż z IKEA
canva/Fudio, Getty Images Pro

Idealne na obiad, klopsiki mięsne lepsze niż z IKEA

14 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Szwedzkie klopsiki zostały rozsławione przez sieć sklepów IKEA, gdzie w części restauracyjnej są jednymi z najczęściej kupowanych dań. Można je jednak przygotować samodzielnie w domu. Własnoręcznie zrobione klopsy smakują obłędnie.

Szwedzkie klopsiki podbiły serca ludzi tam, gdzie jest dostępna IKEA. Niektórzy decydują się nawet na zrezygnowanie z zakupów meblowych i po prostu odwiedzają bufet serwujący to pyszne danie.

Jeśli masz na nie ochotę, jednak do najbliższego sklepu z meblami masz bardzo daleko, prezentujemy przepis, dzięki któremu zrobisz ich lepszą wersję w domu. Każdy, kto ich spróbuje, będzie cię błagał o dokładkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szwedzkie klopsiki

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych. Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny

  • 250 g wieprzowiny

  • 1 cebula

  • 100 g bułki tartej

  • 1 jajko

  • pęczek pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 5 łyżek mleka

  • łyżeczka sosu sojowego

Sos:

  • 40 g masła

  • 40 g mąki

  • 300 ml bulionu wołowego

  • 150 ml śmietany 30%

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • sól

  • pieprz

Zmiel mięso, dodaj do niego jajko, mleko, bułkę tartą, siekaną drobno cebulę, czosnek, sos sojowy, sól, pieprz, siekaną pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Formuj klopsiki i wstaw je do lodówki na 2 godziny.

Rozgrzej patelnie z olejem i smaż na nim klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor. Na patelni po klopsach włóż masło, dodaj mąkę i smaż, aż połączy się z masłem.

Wlej na patelnie ciepły bulion. Do sosu dodaj sos sojowy, musztardę, sól, pieprz oraz śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż całość zgęstnieje. Klopsiki podawaj polane sosem, z puree ziemniaczanym i dżemem z żurawiny. Smacznego.

Klopsiki

Źródło: canva/Photomannen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniaagaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy