Ile smażyć bakłażana?
Bakłażan to smaczne i zdrowe warzywo dostępne praktycznie przez cały rok. Z bakłażana przygotujesz wiele doskonałych dań, jak leczo, curry, sałatki. Smażony bakłażan świetnie komponuje się z grillowym mięsem i rybami. Ile smażyć bakłażana, aby miał najlepszy smak?
Bakłażan jest kuzynem cukinii i podobnie jak ona zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, poprawia przemianę materii i działa oczyszczająco. Ponadto bakłażan zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, A, E i wielu niezbędnych dla organizmu minerałów.
Z bakłażana przygotujesz wiele smacznych potraw. Przygotuj z niego pożywną sałatkę z kurczakiem, dodaj go do curry, leczo, podsmaż na patelni jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb. Bakłażana możesz również dowolnie faszerować i zapiekać. Warzywo jest delikatne, lekko słodkie, a usmażone lub grillowane nabiera niezwykłego aromatu.
Z bakłażana ugotujesz również pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę z bakłażana i ciecierzycy, idealną na zimę.
Ile smażyć bakłażana?
Przed smażeniem zawsze dokładnie osusz warzywo, aby nie pryskało na patelni, następnie oprósz je solą i pieprzem. Do smażenia bakłażana wykorzystaj większą ilość bardzo rozgrzanego oleju, dzięki czemu warzywo wchłonie mniej tłuszczu.
Bakłażany pokrojone w plasterki smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i zmiękną.