Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ile smażyć bakłażana?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.12.2021 01:00

Ile smażyć bakłażana?

Ile smażyć bakłażana?
canva/Yana Gayvoronskaya

Bakłażan to smaczne i zdrowe warzywo dostępne praktycznie przez cały rok. Z bakłażana przygotujesz wiele doskonałych dań, jak leczo, curry, sałatki. Smażony bakłażan świetnie komponuje się z grillowym mięsem i rybami. Ile smażyć bakłażana, aby miał najlepszy smak?

Bakłażan jest kuzynem cukinii i podobnie jak ona zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, poprawia przemianę materii i działa oczyszczająco. Ponadto bakłażan zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, A, E i wielu niezbędnych dla organizmu minerałów.

Z bakłażana przygotujesz wiele smacznych potraw. Przygotuj z niego pożywną sałatkę z kurczakiem, dodaj go do curry, leczo, podsmaż na patelni jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb. Bakłażana możesz również dowolnie faszerować i zapiekać. Warzywo jest delikatne, lekko słodkie, a usmażone lub grillowane nabiera niezwykłego aromatu.

Z bakłażana ugotujesz również pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę z bakłażana i ciecierzycy, idealną na zimę.

Ile smażyć bakłażana?

Przed smażeniem zawsze dokładnie osusz warzywo, aby nie pryskało na patelni, następnie oprósz je solą i pieprzem. Do smażenia bakłażana wykorzystaj większą ilość bardzo rozgrzanego oleju, dzięki czemu warzywo wchłonie mniej tłuszczu.

Bakłażan

Bakłażany pokrojone w plasterki smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i zmiękną.

Tagi: Danie