Smakosze.pl Przepisy Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych
Canva

Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych

13 września 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych.

Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.

Przepis na mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych

Potrzebujesz:

  • 2 ogórki zielone - średniej wielkości

  • 2 większe ogórki konserwowe

  • koperek świeży

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

Ogórki zielone obieramy ze skórki i kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy z ich środka gniazda nasienne. Przekrojone i wydrążone ogórki kroimy w kostkę.

W miseczce łączymy musztardę z majonezem oraz śmietaną, a także sokiem z cytryny i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu.

Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Koperek myjemy i siekamy bardzo drobno. Obydwa składniki dorzucamy do sosu.

Na koniec dodajemy do niego także świeże ogórki. Ponownie mieszamy - tym razem delikatnie i doprawiamy do smaku.

Mizerię podajemy jako dodatek do obiadu. Wspaniale łączy się z karkówka oraz pieczonych schabem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy