Smakosze.pl Przepisy Intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Idealne na poobiedni deser
canva/john shepherd

Intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Idealne na poobiedni deser

27 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami.

Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

Składniki:

  • 30 dag mąki

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka letniej wody

  • ok. 15 dag cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 4 łyżki oleju

  • 1/2 szklanki posiekanej lub startej czekolady

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Do jednej miski przesiej mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

W drugiej misce wymieszaj wodę z cukrem, sokiem z cytryny i powidłami śliwkowymi. Gdy cukier się rozpuści, dodaj olej, wymieszaj.

Mokre składniki wymieszaj z suchymi. Możesz to zrobić na wolnych obrotach miksera, przy użyciu łyżki lub szpatułki. Na koniec wsyp rozdrobnioną czekoladę, wymieszaj.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu możesz je posmarować polewą czekoladową.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na ekspresowe ciasto czekoladowe , a także na czekoladowe Brownie .

czekolada
canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy