Jadasz wątróbkę z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej
Najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Okazuje się, że jabłko nie jest jedynym owocem pasującym do smażonej wątróbki. Podmień owoc na słodką gruszkę i przekonaj się, jak doskonale komponuje się ona z tym daniem. Całość idealnie uzupełni kwaskowata suszona żurawina.
Nietypowy owocowy dodatek do smażonej wątróbki
Smak wątróbki smażonej z jabłkiem i cebulka znamy od dzieciństwa. Dziś wiemy, że to danie możemy wynieść na zupełnie nowy poziom. Proste produkty możesz zamienić w elegancki poczęstunek, podając wątróbkę w towarzystwie grzanek. Wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni tą modyfikacją.
Przepis na soczystą wątróbkę z gruszką i żurawiną
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 gruszki
- 1 garść suszonej żurawiny
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- ⅓ szklanki białego wina
Jak zrobić doskonałą w smaku smażoną wątróbkę?
Wątróbkę oczyść i osusz na ręczniku papierowym . Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na gorący tłuszcz warzywo . Podsmażaj do miękkości.
Do miękkiej cebuli dołóż suszoną żurawinę . Oba składniki wymieszaj. Następnie dodaj do nich wątróbkę i smaż, aż ta ładnie się zrumieni i przestanie puszczać wodę. Przypraw danie za pomocą pieprzu .
W międzyczasie przygotuj gruszki do wątróbki . Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki z pominięciem gniazd nasiennych. Dołóż je na patelnię pod sam koniec smażenia dania razem z białym winem . Całość trzymaj na ogniu, aż gruszki zrobią się miękkie .
Potrawę dopraw solą . Udekoruj ją także posiekaną natką pietruszki . Danie podawaj z ziemniakami w formie obiadu lub jako przekąskę w towarzystwie grzanek . Wątróbka najlepiej smakuje zaserwowana od razu po przyrządzeniu . Tomasz Strzelczyk zdradził najlepszy patent na pryskającą podczas smażenia wątróbkę . Smakowity sos sprawi, że danie będzie smakować jak nigdy wcześniej .