Smakosze.pl Przepisy Jadasz wątróbkę z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej
Canva / vinicef

Jadasz wątróbkę z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej

27 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Okazuje się, że jabłko nie jest jedynym owocem pasującym do smażonej wątróbki. Podmień owoc na słodką gruszkę i przekonaj się, jak doskonale komponuje się ona z tym daniem. Całość idealnie uzupełni kwaskowata suszona żurawina.

Nietypowy owocowy dodatek do smażonej wątróbki

Smak wątróbki smażonej z jabłkiem i cebulka znamy od dzieciństwa. Dziś wiemy, że to danie możemy wynieść na zupełnie nowy poziom. Proste produkty możesz zamienić w elegancki poczęstunek, podając wątróbkę w towarzystwie grzanek. Wszyscy będą pozytywnie zaskoczeni tą modyfikacją.

Koniec z moczeniem kotletów schabowych w mleku. Inny produkt nada im większej soczystości

Przepis na soczystą wątróbkę z gruszką i żurawiną

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 gruszki
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • ⅓ szklanki białego wina

Jak zrobić doskonałą w smaku smażoną wątróbkę?

Wątróbkę oczyść i osusz na ręczniku papierowym . Cebulę obierz i pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na gorący tłuszcz warzywo . Podsmażaj do miękkości.

Do miękkiej cebuli dołóż suszoną żurawinę . Oba składniki wymieszaj. Następnie dodaj do nich wątróbkę i smaż, aż ta ładnie się zrumieni i przestanie puszczać wodę. Przypraw danie za pomocą pieprzu .

W międzyczasie przygotuj gruszki do wątróbki . Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki z pominięciem gniazd nasiennych. Dołóż je na patelnię pod sam koniec smażenia dania razem z białym winem . Całość trzymaj na ogniu, aż gruszki zrobią się miękkie .

Potrawę dopraw solą . Udekoruj ją także posiekaną natką pietruszki . Danie podawaj z ziemniakami w formie obiadu lub jako przekąskę w towarzystwie grzanek . Wątróbka najlepiej smakuje zaserwowana od razu po przyrządzeniu . Tomasz Strzelczyk zdradził najlepszy patent na pryskającą podczas smażenia wątróbkę . Smakowity sos sprawi, że danie będzie smakować jak nigdy wcześniej .

krojenie gruszki.png
Canva / Professor25

Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy