Koniec z moczeniem kotletów schabowych w mleku. Inny produkt nada im większej soczystości
Namaczanie kotletów schabowych w mleku odchodzi do lamusa. Znacznie lepiej użyć do tego innego produktu. Namocz schab w mleku i przekonaj się, jak delikatny i soczysty wyjdzie po usmażeniu. Ten sposób nie ma sobie równych.
Namaczanie kotletów schabowych w maślance
Namaczanie kotletów schabowych w maślance ma niezwykłe działanie. Zawarty w nabiale kwas mlekowy rozbija białka mięsa, dzięki czemu staje się ono kruche i soczyste. Doskonale czuć to już w pierwszym kęsie gotowego dania. Wypróbuj tę metodę, a już nigdy nie przyrządzisz kotletów schabowych w inny sposób.
Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe
Przepis na kotlety schabowe namaczane w maślance
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2 szklanki maślanki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- mąka i bułka tarta do panierowania
- smalec do smażenia
Jak przygotować soczyste kotlety schabowe?
Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie za pomocą tłuczka. Cebulę obierz i pokrój w pióra. W pojemniku poukładaj plastry schabu na przemian z kawałkami cebuli.
Maślankę wymieszaj z 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu. Następnie zalej nią kotlety schabowe z cebulą. Całość przykryj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 3-4 godziny.
Zamarynowane kotlety schabowe wyjmij z maślanki. Strząśnij z nich nadmiar płynu, a następnie opanieruj. Kolejność panierowania to mąką, rozkłócone jajka oraz bułka tarta.
Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Kotlety schabowe kładź na gorący tłuszcz. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut, a następnie podawaj je z ulubionymi dodatkami. Czy wiesz, z jakiego jeszcze mięsa możesz usmażyć doskonałe kotlety? Sprawdź jak smaży schabowe uczestnik kulinarnego konkursu telewizyjnego.