Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.10.2022 21:31

Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna

Wątróbka w pysznym sosie
Canva / xalanx / minadezhda

Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.

Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

Przepis na aksamitna wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki musztardy

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej rzepakowy

  • łyżka masła

Jak usmażyć soczystą wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym?

Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra. W garnku rozgrzej nieco oleju z łyżką masła. Kiedy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę, oprósz ją szczyptą soli i podsmażaj do zeszklenia. Następnie cebulę przykryj i duś na małym ogniu.

W międzyczasie przygotuj wątróbkę drobiową. Umyj ją, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowaną wątróbkę smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z obu stron. Obsmażone kawałki przekładaj do garnka z cebulą.

W czasie, kiedy wątróbka dusi się z cebula, przygotuj sos. Do śmietany dodaj musztardę i przetarte zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ilość musztardy możesz modyfikować w zależności od oczekiwanego stopnia pikantności potrawy.

Gotowy sos dodaj do garnka z wątróbką i cebulą. Wymieszaj całość i duś jeszcze przez 4-5 minut. Duszona wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i gotowanymi ziemniakami. Nietypowy owoc dodany do wątróbki efektownie podkreśli jej smak. Wątróbkę z powodzeniem możesz przygotować też w piekarniku.

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: