Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna
Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.
Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
Przepis na aksamitna wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 duże cebule
3 łyżki musztardy
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy
łyżka masła
Jak usmażyć soczystą wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym?
Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra. W garnku rozgrzej nieco oleju z łyżką masła. Kiedy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę, oprósz ją szczyptą soli i podsmażaj do zeszklenia. Następnie cebulę przykryj i duś na małym ogniu.
W międzyczasie przygotuj wątróbkę drobiową. Umyj ją, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowaną wątróbkę smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z obu stron. Obsmażone kawałki przekładaj do garnka z cebulą.
W czasie, kiedy wątróbka dusi się z cebula, przygotuj sos. Do śmietany dodaj musztardę i przetarte zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ilość musztardy możesz modyfikować w zależności od oczekiwanego stopnia pikantności potrawy.
Gotowy sos dodaj do garnka z wątróbką i cebulą. Wymieszaj całość i duś jeszcze przez 4-5 minut. Duszona wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i gotowanymi ziemniakami. Nietypowy owoc dodany do wątróbki efektownie podkreśli jej smak. Wątróbkę z powodzeniem możesz przygotować też w piekarniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada
Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama