Jajecznica po chłopsku z kiełbasą i ziemniakami. Idealna na dobry początek dnia
Jajecznica po chłopsku jest pysznym i niezwykle sycącym posiłkiem. Przyrządzona z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy potrawa doda wam energii na dobry początek. Koniecznie spróbujcie. Domownikom będzie tak pasować, że jeszcze nie raz o nią poproszą.
Wiecie, czym jajecznica po chłopsku różni się od klasycznej? Sekretem niezwykłego smaku są pyszne dodatki. Młode ziemniaki i wędzona kiełbasa dodają daniu charakteru i sprawiają, że syci na długo . Skusicie się?
Przepis na smakowitą jajecznicę po chłopsku
Składniki:
-
6 jaj "zerówek"
-
200 - 400 g ziemniaków, najlepiej młodych
-
100 - 200 g ulubionej kiełbasy, najlepiej wędzonej
-
1 nieduża cebula lub 2-3 cebulki ze szczypiorem
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
Jak zrobić jajecznicę po chłopsku? Znamy prosty przepis
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości lub dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub masła. Jajka wbijamy do większej miski, doprawiamy je pieprzem. Mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Cebulę obieramy. Jeśli ma szczypior, dokładnie go płuczemy. Warzywo siekamy. Kiełbasę również kroimy, najlepiej w cienkie półplasterki. Podsmażamy ją na patelni , po czym zdejmujemy i wrzucamy cebulkę (bez szczypioru).
Jeśli z kiełbasy nie wytopiło się zbyt wiele tłuszczu, dodajemy odrobinę masła lub oliwy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na duszenie ziemniaków, możemy smażyć kiełbasę wraz z nimi, a następnie po prostu dodać cebulę, cały czas pilnując, by nic się nie przypaliło.
Gdy wszystko delikatnie zmięknie, wlewamy masę jajeczną i zmniejszamy nieco moc palnika. Jajecznicę po chłopsku smażymy do czasu, aż się zetnie. Chwilę przed zakończeniem przyrządzania możemy ją posypać szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Po inne pomysły na śniadanie z jajek zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na smakowite sadzone ziemniakami . Być może też spodoba wam się aromatyczna jajecznica z boczniakami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad
-
Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
-
Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie