Smakosze.pl Dieta Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?
Pixabay / congerdesign

Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?

26 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Co jest zdrowsze: białko czy żółtko? Eksperci twierdzą, że obie części jajka zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników . Każdy z nich ma inne właściwości, które warto poznać!

Zalety białka

Jakie są zalety białka? Przede wszystkim nie zawiera ono ani odrobiny tłuszczu , co czyni je bardzo zdrowym produktem. Posiada również sporo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.

Nie zaleca się jednak jedzenia samych białek kurzych na śniadanie. Powód? Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia połączyć je z innymi składnikami m.in. otrębami owsianymi lub owocowym koktajlem.

Powinniśmy także unikać smażonego białka. Najbezpieczniej sięgać po gotowane jajka. Niedawno pisaliśmy o tym, czy zdrowsze są te przygotowane na twardo, czy na miękko. Tekst znajdziecie pod tym linkiem .

Dlaczego warto jeść żółtko?

Wiele osób uważa, że żółtko kurze nie zawiera cennych dla zdrowia substancji. Nic bardziej mylnego! Paradoksalnie to ono zawiera więcej białka niż kurze białko .

Jest ono również wręcz doskonałym źródłem witamin i minerałów między innymi: żelaza, fosforu, potasu i magnezu . W jego składzie znajdziemy również witaminy: A, E, D i z grupy B . Natomiast zawarta w nim cholina , ma doskonały wpływ na kondycję naszego mózgu.

Żółtko zawiera więcej tłuszczu niż białko , dlatego nie jest odpowiednim wyborem dla osób, które są na diecie. Nie jest ono również zalecane tym, którzy zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Warto podkreślić, że zawsze o wiele lepiej sięgać po gotowane żółtko. Obróbka nie wpływa na jego prozdrowotne właściwości. Więcej na temat kontrowersji związanych ze spożywaniem surowego żółtka przeczytacie w tym artykule .

Podsumowując, jeśli stawiasz na zróżnicowaną dietę, to nie powinno zabraknąć w niej jajek. Zarówno białko, jak i żółtko mają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego nie niczego nie unikaj i zawsze zjadaj je w całości!

Podany artykuł nie jest poradą lekarską. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

źródło: Krok do zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy