Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?
Co jest zdrowsze: białko czy żółtko? Eksperci twierdzą, że obie części jajka zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników . Każdy z nich ma inne właściwości, które warto poznać!
Zalety białka
Jakie są zalety białka? Przede wszystkim nie zawiera ono ani odrobiny tłuszczu , co czyni je bardzo zdrowym produktem. Posiada również sporo witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy.
Nie zaleca się jednak jedzenia samych białek kurzych na śniadanie. Powód? Zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia połączyć je z innymi składnikami m.in. otrębami owsianymi lub owocowym koktajlem.
Powinniśmy także unikać smażonego białka. Najbezpieczniej sięgać po gotowane jajka. Niedawno pisaliśmy o tym, czy zdrowsze są te przygotowane na twardo, czy na miękko. Tekst znajdziecie pod tym linkiem .
Dlaczego warto jeść żółtko?
Wiele osób uważa, że żółtko kurze nie zawiera cennych dla zdrowia substancji. Nic bardziej mylnego! Paradoksalnie to ono zawiera więcej białka niż kurze białko .
Jest ono również wręcz doskonałym źródłem witamin i minerałów między innymi: żelaza, fosforu, potasu i magnezu . W jego składzie znajdziemy również witaminy: A, E, D i z grupy B . Natomiast zawarta w nim cholina , ma doskonały wpływ na kondycję naszego mózgu.
Żółtko zawiera więcej tłuszczu niż białko , dlatego nie jest odpowiednim wyborem dla osób, które są na diecie. Nie jest ono również zalecane tym, którzy zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Warto podkreślić, że zawsze o wiele lepiej sięgać po gotowane żółtko. Obróbka nie wpływa na jego prozdrowotne właściwości. Więcej na temat kontrowersji związanych ze spożywaniem surowego żółtka przeczytacie w tym artykule .
Podsumowując, jeśli stawiasz na zróżnicowaną dietę, to nie powinno zabraknąć w niej jajek. Zarówno białko, jak i żółtko mają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego nie niczego nie unikaj i zawsze zjadaj je w całości!
Podany artykuł nie jest poradą lekarską. W razie wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
źródło: Krok do zdrowia
undefinedundefinedundefinedundefinedundefined