kogel mogel
wikimedia/ kasiapl/Domena publiczna

Czy kogel mogel może zaszkodzić? 1 składnik budzi emocje

Pamiętacie kogel mogel? Kultowy deser dla wielu z nas był wielkim przysmakiem z czasów dzieciństwa. Niestety, popularne danie wzbudzało emocje u wielu mam ze względu na zawartość surowego jaja, które mogło być siedliskiem wielu bakterii. Kiedy nie powinno się sięgać po ten kultowy deser? Śpieszymy z odpowiedzią!

Kogel mogel jest jednym z kilku dań, który zasługuje na miano "smaku dzieciństwa"! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego do dziś cieszy się on wielką popularnością u dużych i małych smakoszy!

Mało kto wie, że w Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku. Jednak szczyt jego popularność przypada na okres PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Kreatywne mamy szukały sposobu, aby sprawić swoich pociechom odrobinę radości.

Chociaż wielu z nas wspomina kogel mogel z ogromnym sentymentem, to niestety nie każdy powinien po niego sięgać. Wielkie kontrowersje budzi zawarty w nim jeden składnik - surowe jajko.

Kogel mogel - kto nie powinien go jeść?

Kogel-mogel wzbudza wiele emocji ze względu na zawartość surowego jaja. Niestety, może być ono siedliskiem bakterii, które wywołują salmonellę. Wiele uzasadnionych wątpliwości co do bezpieczeństwa picia takiego napoju miały zwłaszcza mamy małych dzieci. Dlatego zawsze przed przyrządzaniem deseru, parzyły jajka wrzątkiem.

Błąd podczas gotowania zupy pomidorowejBłąd podczas gotowania zupy pomidorowejCzytaj dalej

Zbyt częste picie kogla-mogla może natomiast szkodzić osobom, które mają problemy z krążeniem. Niestety, jajko w połączeniu z cukrem jest ciężkostrawne i wątroba może mieć spory problem z jego przetworzeniem. Dlatego, jeśli masz wątpliwość, czy powinieneś sięgać po ten napój, koniecznie skontaktuj się ze swoim lekarzem.

Poniżej podajemy przepis na "bezpieczniejszą" wersję kogla- mogla.

Kogel mogel - przepis

  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób wykonania:

Na początek jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka nie będą potrzebne (wykorzystaj je do innego dania np. pączków, przepis znajdziesz tutaj)

Do żółtek wsyp cukier i utrzyj go za pomocą łyżeczki, aż całkowicie się rozpuści (ok. 10 min). Ucieranie potrwa krócej, jeśli użyjesz miksera.

Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Niektóre przepisy podają również, że białko się ubija i miesza z utartym żółtkiem. Koktajlu jest wtedy więcej, ale w rezultacie ma on dużo rzadszą konsystencję i jego smak jest też mniej wyrazisty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło : party

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł