Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami – dlaczego warto je jeść?
Choć jajka faszerowane pieczarkami robimy zwykle po to, aby dogodzić podniebieniu, to jednak przekąska ta daje nam też szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim jajka stanowią cenne źródło białka. Spośród wszystkich źródeł białka zwierzęcego i roślinnego, posiadają najlepszy skład aminokwasów. Aminokwasy to cząsteczki, z których składają się białka. Jeśli w danym produkcie występują zarówno aminokwasy endogenne (takie które organizm może sam wytworzyć) i egzogenne (które musi dostarczyć sobie z zewnątrz), wówczas mówimy o wysokiej przyswajalności białka. I tak jest właśnie z jajkiem. Jest ono uważane za wzorzec białka dla człowieka, gdyż posiada każdy rodzaj aminokwasów. Jedno jajko zaspokaja 25 % zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko. Oprócz tego jest cennym źródłem lecytyny, która pomaga w tworzeniu zdrowych ścian komórkowych oraz choliny, która wpływa na poprawę pamięci długotrwałej. Oprócz tego jajko zawiera lizozym – białko o właściwościach antybakteryjnych, które chroni nas przed bakteriami, w szczególności tymi gram dodatnimi. Luteina i zeaksantyna zawarte w tym produkcie pełnią też ważną rolę w profilaktyce chorób oczu.
undefined
Jajka faszerowane pieczarkami – przepis numer 1
Najprostszy przepis na jajka faszerowane pieczarkami to ten, w którym pieczarki łącznie z żółtkiem stanowią farsz wypełniający białko. Do ich wykonania potrzebujemy:
5 dużych pieczarek
4 jajka
1 łyżeczkę masła
2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
sól, pieprz
undefined
Jajka faszerowane pieczarkami wykonanie:
Jajka myjemy i wkładamy do rondelka z zimną wodą. Od momentu zagotowania, gotujemy je 5 minut. Potem wyjmujemy je na blat i czekamy, aż przestygną (można je też zalać zimną wodą, wtedy proces stygnięcia będzie przyspieszony). W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy je na plasterki i przesmażamy na maśle na patelni. Później obieramy jajka ze skorupek, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miseczki, rozgniatamy widelcem, solimy, pieprzymy, dodajemy majonez, przesmażone pieczarki, posiekaną natkę i koperek i mieszamy na jednolitą masę. Potem wypełniamy białka farszem.
undefined
Jajka faszerowane pieczarkami, smażone i w skorupkach – przepis numer 2
Jeśli chcemy efektownie podać faszerowane jajka, możemy podać je w skorupkach. Zapewnią nam one wystarczającą dekorację na talerzu, co spowoduje, że będziemy mogli ograniczyć ilość wycinanych artystycznie rzodkiewek czy marchewek, które zwykle kładziemy na paterach czy półmiskach, aby dodatkowo ozdobić serwowane danie.
undefined
Jajka smażone faszerowane pieczarkami składniki:
6 jajek
5 pieczarek
3 i ½ łyżeczki masła
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
natka pietruszki
undefined
Na samym początku obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i przesmażamy na połowie łyżeczki masła. Potem gotujemy jajka (gotujemy 5 minut od momentu zagotowania wody). Ugotowane jajka ze skorupkami przekrawamy na pół. Następnie wyjmujemy przy pomocy łyżki białko i żółtko, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy do tego 2 łyżki masła, pieczarki, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę jajeczną wkładamy z powrotem do skorupek i obsypujemy bułką tartą. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, układamy jajka na patelni od strony bułki tartej i smażymy przez kilka minut. Podajemy na ciepło.
undefined
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem – przepis nr 3
Amatorom cebuli i czosnku z pewnością przypadną do gustu podsmażane jajka z dodatkiem żółtego sera. Będą sycące, dobrze doprawione i usatysfakcjonują nawet dzieci.
undefined
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem – składniki:
6 jajek
żółty ser do starcia na tarce
200 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
pietruszka, koperek, szczypiorek
pieprz, sól do smaku
papryka słodka
papryka ostra
keczup
undefined
Jajka faszerowane pieczarkami z serem żółtym – wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół razem ze skorupką. Wyjmujemy jajko ze skorupki przy pomocy łyżki. Skorupki zostawiamy. Obieramy pieczarki i kroimy je drobno. Przesmażamy na patelni pokrojoną na drobno cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Ścieramy na tarce jajka i dodajemy na patelnię. Przesmażamy wszystkie składniki razem. Kroimy natkę, koperek lub szczypiorek i mieszamy z naszym farszem. Wypełniamy nim skorupki. Kładziemy na wierzch starty ser i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kleksem keczupu.
undefined
Źródła:
https://aniastarmach.pl/przepis/jajka-faszerowane-pieczarkami/
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jajka-po-polsku
https://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/04/jajka-faszerowane-pieczarkami-w.html