Smakosze.pl
jajka faszerowane pieczarkami

pixabay.com

Jajka faszerowane pieczarkami

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Wilk

Udostępnij:

Jajka faszerowane pieczarkami to posiłek, który sprawdza się nie tylko na Wielkanoc. To świetna przekąska na przyjęcia i łatwy sposób na efektowną kolację we dwoje.

Jajka faszerowane pieczarkami – dlaczego warto je jeść?

Choć jajka faszerowane pieczarkami robimy zwykle po to, aby dogodzić podniebieniu, to jednak przekąska ta daje nam też szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim jajka stanowią cenne źródło białka. Spośród wszystkich źródeł białka zwierzęcego i roślinnego, posiadają najlepszy skład aminokwasów. Aminokwasy to cząsteczki, z których składają się białka. Jeśli w danym produkcie występują zarówno aminokwasy endogenne (takie które organizm może sam wytworzyć) i egzogenne (które musi dostarczyć sobie z zewnątrz), wówczas mówimy o wysokiej przyswajalności białka. I tak jest właśnie z jajkiem. Jest ono uważane za wzorzec białka dla człowieka, gdyż posiada każdy rodzaj aminokwasów. Jedno jajko zaspokaja 25 % zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko. Oprócz tego jest cennym źródłem lecytyny, która pomaga w tworzeniu zdrowych ścian komórkowych oraz choliny, która wpływa na poprawę pamięci długotrwałej. Oprócz tego jajko zawiera lizozym – białko o właściwościach antybakteryjnych, które chroni nas przed bakteriami, w szczególności tymi gram dodatnimi. Luteina i zeaksantyna zawarte w tym produkcie pełnią też ważną rolę w profilaktyce chorób oczu.

undefined

Jajka faszerowane pieczarkami – przepis numer 1

Najprostszy przepis na jajka faszerowane pieczarkami to ten, w którym pieczarki łącznie z żółtkiem stanowią farsz wypełniający białko. Do ich wykonania potrzebujemy:

  • 5 dużych pieczarek

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczkę masła

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

  • sól, pieprz

undefined

Jajka faszerowane pieczarkami wykonanie:

Jajka myjemy i wkładamy do rondelka z zimną wodą. Od momentu zagotowania, gotujemy je 5 minut. Potem wyjmujemy je na blat i czekamy, aż przestygną (można je też zalać zimną wodą, wtedy proces stygnięcia będzie przyspieszony). W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy je na plasterki i przesmażamy na maśle na patelni. Później obieramy jajka ze skorupek, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miseczki, rozgniatamy widelcem, solimy, pieprzymy, dodajemy majonez, przesmażone pieczarki, posiekaną natkę i koperek i mieszamy na jednolitą masę. Potem wypełniamy białka farszem.

undefined

Jajka faszerowane pieczarkami, smażone i w skorupkach – przepis numer 2

Jeśli chcemy efektownie podać faszerowane jajka, możemy podać je w skorupkach. Zapewnią nam one wystarczającą dekorację na talerzu, co spowoduje, że będziemy mogli ograniczyć ilość wycinanych artystycznie rzodkiewek czy marchewek, które zwykle kładziemy na paterach czy półmiskach, aby dodatkowo ozdobić serwowane danie.

undefined

Jajka smażone faszerowane pieczarkami składniki:

  • 6 jajek

  • 5 pieczarek

  • 3 i ½ łyżeczki masła

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

undefined

Na samym początku obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i przesmażamy na połowie łyżeczki masła. Potem gotujemy jajka (gotujemy 5 minut od momentu zagotowania wody). Ugotowane jajka ze skorupkami przekrawamy na pół. Następnie wyjmujemy przy pomocy łyżki białko i żółtko, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy do tego 2 łyżki masła, pieczarki, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę jajeczną wkładamy z powrotem do skorupek i obsypujemy bułką tartą. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, układamy jajka na patelni od strony bułki tartej i smażymy przez kilka minut. Podajemy na ciepło.

undefined

Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem – przepis nr 3

Amatorom cebuli i czosnku z pewnością przypadną do gustu podsmażane jajka z dodatkiem żółtego sera. Będą sycące, dobrze doprawione i usatysfakcjonują nawet dzieci.

undefined

Jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem – składniki:

  • 6 jajek

  • żółty ser do starcia na tarce

  • 200 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • pietruszka, koperek, szczypiorek

  • pieprz, sól do smaku

  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • keczup

undefined

Jajka faszerowane pieczarkami z serem żółtym – wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na pół razem ze skorupką. Wyjmujemy jajko ze skorupki przy pomocy łyżki. Skorupki zostawiamy. Obieramy pieczarki i kroimy je drobno. Przesmażamy na patelni pokrojoną na drobno cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Ścieramy na tarce jajka i dodajemy na patelnię. Przesmażamy wszystkie składniki razem. Kroimy natkę, koperek lub szczypiorek i mieszamy z naszym farszem. Wypełniamy nim skorupki. Kładziemy na wierzch starty ser i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kleksem keczupu.

undefined

Źródła:

https://aniastarmach.pl/przepis/jajka-faszerowane-pieczarkami/

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jajka-po-polsku

https://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/04/jajka-faszerowane-pieczarkami-w.html

Dominika WilkAutor

Redaktor Dominika Wilk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >