Smakosze.pl Przepisy Jajka sadzone z ziemniakami po amerykańsku. Pyszne i sycące śniadanie na dobry początek dnia
canva/etorres69

Jajka sadzone z ziemniakami po amerykańsku. Pyszne i sycące śniadanie na dobry początek dnia

17 czerwca 2022

Jajka sadzone z ziemniakami są smakowitą odmianą od innych dań śniadaniowych z udziałem kurzego specjału. Sycąca i pełna aromatu kompozycja z dodatkiem ziemniaków inspirowana jest kuchnią amerykańską. Każdy amator ziemniaków ją pokocha. Koniecznie spróbujcie.

Jajka sadzone z ziemniakami są wyśmienite. Ciepły, sycący i pełen aromatu zawdzięczanego posypce ze świeżych ziół — posiłek jest idealny na weekendowe rodzinne śniadanie. Przygotowanie zajmie chwilę, a składniki z pewnością macie w spiżarce. Skusicie się?

Przepis na wyborne jajka sadzone z ziemniakami

Składniki:

  • 4 jaja

  • 5 nieco większych ziemniaków

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 mniejsza cebula (można pominąć)

  • 100 g chudego boczku (opcjonalnie)

  • garść posiekanego koperku lub natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie jajek sadzonych z ziemniakami:

Ziemniaki obieramy. Myjemy je i kroimy w kostkę. Olej dobrze rozgrzewamy. Na patelnię wrzucamy warzywo i rumienimy je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły.

Cebulę również obieramy . Siekamy ją, a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy nieco oleju, jeśli to konieczne i smażymy około 5 minut. W międzyczasie kroimy boczek. Dodajemy go do warzyw, a całość podgrzewamy jeszcze około 7 minut.

Wbijamy jajka, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie nieco zmniejszamy moc palnika. Patelnię przykrywamy. Zawartość podsmażamy do czasu ścięcia białka. Jajka sadzone z ziemniakami podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu posypane posiekaną zieleniną.

Po więcej pomysłów na smaczne śniadania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie wskazówki jak przyrządzić owsiankę . Ten natomiast zdradza sposób na zrobienie sycącego omletu z ziemniakami .

Jajka sadzone z ziemniakami są niezwykle sycące
canva/tvirbickis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy