Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?
Drewniane przybory i narzędzia kuchenne wymagają odpowiedniej opieki i konserwacji - dzięki temu mogą posłużyć wiele lat. Wiele produktów potrzebnych do pielęgnacji masz już w domu. Poniżej prezentujemy sposoby, dzięki którym łatwo zadbasz o drewniane deski czy łyżki.
Drewniane przyrządy kuchenne są popularne od dziesiątek lat. Ich niska cena, łatwa dostępność oraz prostota czyszczenia sprawiają, że tysiące Polaków korzystają z nich na co dzień.
Niestety mało kto wie, że cały czas trzeba o nie dbać. Samo mycie po skończeniu gotowania nie wystarczy - w innym przypadku drewno może się odkształcić i zniszczyć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pielęgnacja kuchennych przyrządów z drewna
Na początku, gdy tylko kupisz łyżki i szpatułki z drewna, należy je zaimpregnować jadalnym olejem. Najlepszy jest do tego olej lniany, ponieważ bardzo długo zachowuje świeżość.
Aby przeprowadzić impregnacje, rozłóż narzędzia na lnianej ściereczce. Drugą czystą ściereczkę nasącz olejem i natrzyj nią przybory.
Po wchłonięciu pierwszej porcji oleju powtórz czynność raz jeszcze. Dzięki temu narzędzia nie będą łapały koloru potraw, a także smak i zapach nie zostaną przez nie wchłonięte.
Codzienne stosowanie, a konserwacja
Drewniane łyżki należy myć zaraz po użyciu, aby w ich szczelinach nie zdążyły zagnieździć się chorobotwórcze mikroorganizmy. Nie można wkładać ich do zmywarek, ponieważ wysoka temp. oraz detergenty niszczą drewno.
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę. Poplamione przybory możesz wyczyścić roztworem wody i sody oczyszczonej. Wystarczy zanurzyć je w płynie, a po chwili plamy same znikną.
Źródło: canva/arfo, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: garneczki.pl