Jak długo smażyć dorsza?
Dorsz jest bardzo delikatną i zdrową rybą, która odpowiednio przygotowana i usmażona ma idealnie miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Czym doprawić dorsza przed smażeniem? Jak zrobić panierkę do ryby? Jak długo smażyć dorsza?
Dorsz jest rybą, którą zjemy w każdej nadmorskiej restauracji, jest bardzo popularna ze względu na delikatne i soczyste mięso, walory smakowe i dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pyszne filety z dorsza w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, wystarczy, że przed smażeniem oprószysz mięso solą i pieprzem cytrynowym, który nadaje rybom wyjątkowego smaku. Przed smażeniem obtocz rybę w panierce, dzięki której dorsz będzie jeszcze smaczniejszy i soczysty, a skórka będzie chrupiąca i złocista.
Dorsza smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej na oleju rzepakowym. Rybę podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zestawem jest smażony dorsz z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty , smakuje doskonale.
Jeśli masz ochotę na rybę słodkowodną- tu dowiesz się, jak doprawić i jak długo smażyć karpia .
Przepis na smażonego dorsza
Składniki na 2 porcje:
-
2 filety z dorsza
-
pieprz cytrynowy
-
sól
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
2 jajka
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak długo smażyć dorsza?
Filety przekrój na pół, oprósz z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym i wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj panierkę: na jeden talerz wsyp mąkę pszenną, w drugim roztrzep widelcem jajka, na trzeci wsyp bułkę tartą.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Filety obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dorsza smaż po 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości filetów. Po usmażeniu przełóż rybę na ręcznik papierowy, aby oddała nadmiar tłuszczu, podaj z ulubionymi dodatkami.