Jak doszorować spód patelni?
Patelnia jest jednym z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Właśnie na niej przyrządzamy rozmaite smakołyki, które na długo pozostają w pamięci najbliższych. Brudna patelnia odbija się na jakości naszych specjałów.
Dlaczego warto czyścić patelnię od spodu?
Większość osób skupia się na myciu naczyń po wewnętrznej stronie. Jednak równie istotne jest dbanie o czystość spodu patelni i garnków. Nadmierna warstwa brudu sprawia, że nie działają one w odpowiedni sposób.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, do czego służy otwór w rączce patelni. Tym razem skupimy się na prostych metodach na to, by lśniła ona czystością. Warto o nich pamiętać, ponieważ patelnia ubrudzona od spodu nie nagrzewa się równomiernie i może sprzyjać przypalaniu się jedzenia.
Przypalony tłuszcz i resztki jedzenia przedostają się do naszych specjałów w trakcie ich przygotowania. Taki dodatek z pewnością nie jest zbyt apetyczny. Może on nam również zaszkodzić. Niektórzy uważają opary z tłustych zabrudzeń za potencjalnie rakotwórcze.
Jak pozbyć się uporczywych zabrudzeń?
Skoro już wiemy, dlaczego patelnia powinna być czysta także pod spodem, przejdziemy do sposobów na ich wyczyszczenie. Jednym z najprostszych patentów jest wykorzystanie sody oczyszczonej. Znajdziemy ją niemal w każdej kuchni.
Sodę oczyszczoną mieszamy z wodą utlenioną. Najlepiej zastosować proporcje 1 do 2. Powinniśmy otrzymać mieszankę o konsystencji pasty. Smarujemy nią spód patelni i czekamy 10 minut. Po tym czasie zabrudzenia powinny się z łatwością zmyć.
Możemy również zatkać zlew i nalać do niego wrzątku. Następnie wodę wzbogacić o kilka łyżek sody oczyszczonej. W takiej miksturze zanurzamy spód patelni. Namaczanie powinno trwać 20 minut. Teraz wystarczy przetrzeć zabrudzenia ściereczką i opłukać naczynie. Na YouTube na kanale Niezły Patent umieszczono nagranie, które prezentuje cały proces. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
(Canva.com / artursfoto)
Inne sposoby na brudny spód patelni
Oczywiście soda oczyszczona to nie jedyny środek, który uratuje naszą patelnię. Warto również sięgnąć po ocet. Zabrudzenie namaczamy w nim przez około godzinę. Kiedy czas dobiegnie końca, spód patelni szorujemy przy użyciu szczoteczki.
Po namaczaniu w occie warto posypać spód patelni solą. Wówczas szorowanie będzie trwało znacznie krócej. Dodatkowo można wykorzystać jeszcze płyn do mycia naczyń. Możliwości na pozbycie się brudu jest wiele.
Patelnię możemy wyczyścić także ketchupem. Pomysł może wydawać się irracjonalny, jednak popularny sos dobrze radzi sobie z tłustymi nieczystościami. Aby trik się sprawdził, musimy posmarować ketchupem patelnię i zostawić ją na kilka godzin. Taki zabieg pomoże nam w pozbyciu się uporczywych zabrudzeń. Każdy smakosz powinien również wiedzieć, jaki olej wybierać do smażenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Niezły Patent; Patelnie Tytanowe; Prymus AGD