Smakosze.pl
Bób

pixabay.com/wRealme

Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć?

8 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gotowanie bobu wypełnia mieszkanie charakterystycznym zapachem, który można kochać lub nienawidzić. Sporym problemem mogą być również wzdęcia, które czujemy po jego zjedzeniu. Aby tego uniknąć wystarczy wrzucić do garnka z bobem gałązkę kopru.

Gotowanie bobu jest często konieczne, kiedy mamy koniec sezonu i nasiona są już o wiele starsze - wtedy nie możemy jeść go na surowo. Łupiny są, z uwagi na wiek, znacznie twardsze i łykowate, więc obróbka termiczna jest jedynym sposobem, aby móc zjeść bób z przyjemnością.

Niestety, po uczcie z bobem wiele osób odczuwa silny dyskomfort w dolnej części brzucha. Warzywo to wywołuje bowiem wzdęcia, których pozbycie się jest dużym problemem. Na szczęście można ich uniknąć już na samym początku, gdy gotujemy bób. 

Bób bez wzdęć - jak tego dokonać?

Pierwszy sposób polega na wrzuceniu do garnka z gotującym się bobem świeżej gałązki zwykłego kopru. Koperek pozytywnie wpływa na pracę jelit i niweluje kumulowanie się gazów. Dodatkowo bób zdobędzie nowy i pyszny aromat, który spodoba się praktycznie każdemu.

Inną przyprawą, która znana jest ze swoich właściwości łagodzących problemy gastryczne, jest kminek. Należy podczas gotowania wsypać około 1 łyżeczki, a wiatropędne właściwości tego pysznego produktu zostaną zmniejszone do niegroźnego minimum. 

Przed gotowaniem bobu, wymocz go

Trzecią możliwością jest odpowiednie wymoczenie bobu przed faktyczną obróbką. Aby tego dokonać, zalewa się go ciepłą wodą i odstawia na 2-3 godziny. Po wymoczeniu nasiona płucze się czystą i zimną wodą, zalewa świeżą i stawia na gaz. 

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Warto nadmienić, że bób trzeba posolić zaraz przed końcem gotowania. Zbyt wczesne dodanie soli może sprawić, że nasiona staną się nieprzyjemnie twarde. Do wody dosypuje się również odrobinę cukru, który znacznie poprawia smak gotowego produktu.

Źródło: MichikoDesign, Getty Images

Jakie właściwości ma bób?

Bób jest jedną z najzdrowszych roślin. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, który konieczny jest do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Ponadto pełen jest dużych ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku.

Co ciekawe, bób może być świetnym dodatkiem do dietetycznego jadłospisu, albowiem posiada ogromne pokłady błonnika pokarmowego. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożytych nasion, ponieważ bób jest bardzo kaloryczny. Na 100 gramów produktu zawiera aż 110 kcal.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >
Namoczone czereśnie w wodzie

Porady

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Czytaj więcej >
Jak najlepiej pociąć kiełbasę?

Porady

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Czytaj więcej >
Gęsta grochówka

Porady

Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem

Czytaj więcej >
Ogórki małosolne i kwestia soli

Porady

Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

Czytaj więcej >
Rosół bez kwaśnego posmaku

Porady

Dlaczego rosół staje się kwaśny?

Czytaj więcej >