Smakosze.pl Porady Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?
canva/Mizina

Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?

29 października 2022

Czy wiecie, jak gotować buraki, by zachowały smak oraz intensywny kolor? Odpowiednie przygotowanie warzyw sprawi, że zachwyci nas od pierwszego kęsa. Kluczowe jest odpowiednie dobranie czasu gotowania. Zdradzamy również kilka innych szczegółów, o które warto zadbać.

Buraki są smacznym i zdrowym warzywem. Stanowią bogate źródło składników takich jak żelazo, potas czy kwas foliowy, a oprócz tego dostarczają szeregu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin m.in. A, C i K. Zawarte w nich dobroczynne związki czynią je ważnym elementem diety.

Wiemy, jak gotować buraki, by zachowały kolor i smak

Przyrządzenie czerwonych bulw wcale nie jest trudne. Najważniejszy będzie odpowiednio długi czas obróbki termicznej i różni się on w zależności od wielkości warzywa. Najmniejsze sztuki mogą być gotowe już po 30 minutach gotowania. Większe zwykle wymagają od 60 do nawet 90 minut.

Buraka najlepiej jest gotować w skórce. Wtedy wewnątrz zatrzymamy zarówno smak, jak i cenne witaminy oraz minerały. Należy też dokładnie wyczyścić je z piasku — np. za pomocą delikatnej szczoteczki — przed włożeniem ich do garnka.

Zawsze też umieszczamy warzywo w pustym naczyniu i zalewamy zimną wodą, a czas przyrządzania liczymy od momentu, gdy woda z burakami zawrze. Aby przypadkiem nie rozgotować przysmaku, warto po około 30 minutach nakłuć delikatnie warzywa nożem lub widelcem. Jeśli nie będzie to trudne, można już zakończyć gotowanie.

Jak podać ugotowane buraki? Jest kilka sposobów

Po odlaniu wody buraki trzeba ostudzić i obrać ze skórki. Przyda się do tego dobry nożyk lub obieraczka. Dalej już możemy przygotować z nich, co tylko chcemy. Świeżo przyrządzone buraczki będą świetne w sałatce np. z dodatkiem sera koziego.

Można też zetrzeć je i podać do obiadu wraz z chrzanem. Niektórzy przyrządzają buraczki zasmażane lub podają czerwone warzywo z boczkiem . Dużą popularnością cieszy się również barszcz czerwony , choć najczęściej do jego przygotowania używany jest zakwas z buraka.

Wiemy, jak gotować buraki
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy