Nietypowe zasmażane buraczki z boczkiem
Zasmażane buraczki niezmiennie wybierane są przez tysiące Polaków, jako ich ulubiony obiadowy dodatek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, z pewnością zachwycisz się nietypową wersją z boczkiem. Intensywny smak mięsa oraz jego treściwość sprawiają, że buraczki nabierają nowego wręcz wymiaru.
Zasmażane buraczki są popularnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Często można je spotkać w towarzystwie pieczonej kaczki, kotletów schabowych czy karkówki z piekarnika.
Urozmaicanie swoje jadłospisu pozwala cieszyć się swoimi ulubionymi daniami znacznie dłużej. Dlatego pokazujemy przepis na buraczki z boczkiem, które z pewnością zagoszczą w twojej pamięci na wiele dni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zasmażane buraczki z boczkiem
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.
Składniki:
1 kg buraków
200 g wędzonego boczku
olej
1 łyżka mąki
sól
cukier
pieprz
sok z jednej cytryny
pół szklanki wody
Surowe buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygną, lecz będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki. Następnie posiekaj je bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego boczek. Smaż, aż ten się zarumieni. Wsyp do niego mąkę i gotuj przez 5 minut.
Do boczku wrzuć buraki, wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny do smaku. Smaż buraki, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Smacznego.
Źródło: canva/thumb, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: almanka.pl