Smakosze.pl
Zasmażane buraki

canva/PingPongCat, Getty Images

Nietypowe zasmażane buraczki z boczkiem

11 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zasmażane buraczki niezmiennie wybierane są przez tysiące Polaków, jako ich ulubiony obiadowy dodatek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, z pewnością zachwycisz się nietypową wersją z boczkiem. Intensywny smak mięsa oraz jego treściwość sprawiają, że buraczki nabierają nowego wręcz wymiaru.

Zasmażane buraczki są popularnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Często można je spotkać w towarzystwie pieczonej kaczki, kotletów schabowych czy karkówki z piekarnika.

Urozmaicanie swoje jadłospisu pozwala cieszyć się swoimi ulubionymi daniami znacznie dłużej. Dlatego pokazujemy przepis na buraczki z boczkiem, które z pewnością zagoszczą w twojej pamięci na wiele dni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zasmażane buraczki z boczkiem

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 200 g wędzonego boczku

  • olej

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • cukier

  • pieprz

  • sok z jednej cytryny

  • pół szklanki wody

Surowe buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy przestygną, lecz będą jeszcze ciepłe, obierz je ze skórki. Następnie posiekaj je bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Smażony bakłażan

Prosty sposób na chrupiące schabowe z bakłażana

CZYTAJ DALEJ

Boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego boczek. Smaż, aż ten się zarumieni. Wsyp do niego mąkę i gotuj przez 5 minut.

Do boczku wrzuć buraki, wlej wodę, dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny do smaku. Smaż buraki, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Smacznego.

Zasmażane buraczki

Źródło: canva/thumb, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: almanka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Rewelacyjne naleśniki z jednego składnika

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >