Smakosze.pl Przepisy Jak gotować powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?
canva/NatashaPhoto, Getty Images

Jak gotować powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?

27 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Powidła śliwkowe są wspaniałym przetworem, a czas potrzebny do ich przygotowania wynagradza niesamowity smak. Aby powidła nie przywierały do dna garnka, wlej na nie 3 łyżeczki octu spirytusowego. Dzięki temu nie trzeba ich nawet mieszać, jeśli owoce praży się na niewielkim ogniu.

Powidła śliwkowe nie bez powodu kojarzą się z piernikiem świątecznym, w końcu często przekłada się nimi to popularne ciasto. Jeśli szykujesz się do zrobienia ich własnoręcznie, zastosuj się do poniższych porad.

Przede wszystkim warto wlać 3 łyżki octu do garnka, aby śliwki nie przywierały do niego i nie przypalały. Dobrym pomysłem jest skropienie dna naczynia kilkoma kroplami wody, która także stworzy barierę ochronną, zapobiegającą przypalaniu.

Przepis na powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek

  • 500 g cukru białego

  • 3 łyżki octu

Zacznij od umycia śliwek, osuszenia ich z wody, przekrojenia na połówki i wyjęcia z nich pestek. Połowę śliwek przełóż do garnka i zasyp je połową cukru. Pamiętaj, aby ich nie mieszać.

Do naczynia wrzuć resztę śliwek i je również zasyp resztą cukru. Całość zalej octem, zakryj pokrywką i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin tak, aby żadne owady nie miały dostępu do zawartości garnka.

Po tym czasie postaw garnek na niewielkim ogniu i gotuj bez przykrycia przez 5 godzin. Ten etap również wymaga, aby nie mieszać śliwek. Gdy powidła staną się gęste, przelej je do czystych i wyparzonych słoików. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak robi się dżem z brzoskwiń. Ten tekst zdradza prosty przepis na dżem z moreli na całą zimę

Powidła śliwkowe

Źródło zdjęcia: canva/fotogal, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy