Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość?
Smakowity chleb często gości na naszych stołach. Sięgamy po niego niemal codziennie. Niejeden smakoszy stara się zakonserwować pieczywo za sprawą mrożenia. Warto wiedzieć, jak robić to w prawidłowy sposób.
Mrożony chleb będzie lepszy niż kiedykolwiek
Nie da się ukryć, że chleb w zamrażarce jest dosyć częstym widokiem. Taka metoda zabezpieczania żywności przed utratą świeżości jest bardzo prosta i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nie bez powodu cieszy się ona sporą popularnością.
Niektórzy smakosze po prostu wkładają chleb do zamrażarki i pozwalają, by chłód zrobił swoje. Niestety, po takim zabiegu pieczywo może stać się suche. Wówczas jego walory pozostawiają wiele do życzenia. Co zrobić by mrożony chleb smakował jak prosto z piekarni?
Mało kto spodziewałby się, że mrożenie chleba powinno wiązać się z kilkoma etapami. Już teraz przekonaj się, że zamrożone pieczywo wcale nie musi tracić na smakowitości. Wystarczy zastosować się do poniższej instrukcji.
Jak prawidłowo mrozić chleb?
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym czym najlepiej smarować chleb. Dziś skupimy się na jego zamrażaniu. Na początku bochenek należy pokroić na kromki. Tak przygotowany smakołyk umieszczamy na płasko w sporym naczyniu, które zmieści się w zamrażarce.
Oczywiście możemy kupić już pokrojony chleb. Rozłożone w naczyniu kromki wstawiamy do zamrażarki. Teraz musimy poczekać. Chleb wyjmujemy z urządzenia, wówczas, gdy kromki w pełni zamarzną.
(Canva / Nadezhda Mikhalitskaia)
Zamarznięte kromki chleba łączymy w bochenek. Pieczywo wkładamy do foliowej torebki. Powinno znajdować się w niej jak najmniej powietrza. Następnie chleb ponownie wkładamy do zamrażarki. Tak przygotowany wypiek wyjmujemy z urządzenia dopiero wtedy, gdy planujemy go zjeść.
O czym jeszcze pamiętać podczas zamrażania chleba?
Niezwykle istotne jest szczelne zamknięcie torebki, w której będziemy przechowywać chleb. Nieprawidłowe zapakowanie pieczywa może odbić się na jego jakości po rozmrożeniu. Jeśli wiemy, że nie zdążymy zjeść całego bochenka, możemy sięgać tylko po tyle kromek, ile zamierzamy skonsumować.
Warto również pamiętać o tym, by mrozić wyłącznie świeże pieczywo. W przeciwnym wypadku mrożony specjał może okazać się sporym rozczarowaniem. Jeśli marzy Ci się ciepły chleb, wówczas rozmrożoną kromkę można umieścić na kilka sekund w mikrofalówce. Warto wiedzieć, jak przygotować chleb w jajku, w bardziej eleganckim wydaniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Newsner