Jak najłatwiej rozmrozić zamrażarkę? Poradnik krok po kroku
Zastanawiasz się, jak najłatwiej rozmrozić zamrażarkę? Prezentujemy poradnik krok po kroku, dzięki któremu szybko i skutecznie pozbędziesz się lodowej skorupy. Pamiętaj, że oczyszczony sprzęt nie tylko cieszy oko, ale też sprawniej działa. Przeprowadzaj więc rozmrażanie dwa razy do roku.
Zamrażarka jest niezwykle przydatnym sprzętem kuchennym. Dzięki niej możemy zrobić zakupy na zapas i nie biegać co chwilę do sklepu. A gdy tylko najdzie nas ochota na mięso czy owoce, wyjmujemy je z zamrażarki i przyrządzamy.
Niestety zamrażarka podobnie, jak i inne używane urządzenia wymaga co jakiś czas oczyszczenia. W tym celu trzeba ją wcześniej rozmrozić, co od razu zniechęca wiele osób, bo całość zajmuje sporo czasu. Dlatego powiemy wam, jak najszybciej i prawidłowo rozmrozić zamrażarkę.
Jak rozmrozić i oczyścić zamrażarkę?
Proces rozmrażania zamrażarki zacznij od odłączenia jej od prądu. Pod zamrażarkę podłóż ręcznik, by wchłaniał wyciekającą wodę. Potem opróżnij szuflady z żywności. Produkty spożywcze umieść w lodówce turystycznej lub termicznych torbach, by się nie rozmroziły.
Ostrożnie wyjmij szuflady i półki (mogą być oblodzone) i umyj je ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Opłucz je i dokładnie osusz. Otwartą zamrażarkę pozostaw na jakiś czas, by lód zaczął się topić. Możesz też sobie pomóc plastikową skrobaczką. Nie usuwaj jednak lodu na siłę przy pomocy ostrych, metalowych narzędzi. Łatwo nimi uszkodzić urządzenie.
Gdy w zamrażarce nie będzie już lodu, wytrzyj komorę miękką ściereczką zwilżoną w wodzie z płynem do naczyń. Potem osusz wnętrze zamrażarki przy pomocy papierowego ręcznika.
Czyszcząc zamrażarkę z zabudowy, zwróć też uwagę na maskownicę wentylacyjną. Zakamarki wyczyść patyczkami higienicznymi lub szczoteczką do zębów, a potem umyj całość w wodzie z płynem do naczyń, osusz i ponownie zamontuj.
Drzwiczki zamrażarki przetrzyj wilgotną ściereczką, a potem wytrzyj do sucha. Wyczyść też uszczelkę i na koniec posmaruj ją wazeliną kosmetyczną.
Włóż na swoje miejsce szuflady i półki i ułóż w nich żywność. Przy okazji przejrzyj ich datę przydatności do spożycia. Teraz podłącz zamrażarkę do prądu.
Kilka przydatnych wskazówek
Jeśli chcesz przyspieszyć rozmrażanie wnętrza zamrażarki, możesz wstawić do niej naczynia z gorącą wodą i całość zamknąć na kilka minut. Parująca woda szybko rozpuści lód. Możesz też sięgnąć po suszarkę do włosów lub wentylator i nagrzać nimi komorę zamrażarki.
Rozmrażanie zamrażarki najlepiej jest przeprowadzać zimą lub w chłodniejsze dni. Wtedy bowiem jest mniejsze ryzyko, że wyjęta żywność się rozmrozi.
Rozmrażanie zamrażarki powinno się przeprowadzać 1-2 razy do roku. Wszystko oczywiście zależy od jej zabrudzenia i oblodzenia. Jeśli wystąpią wcześniej, trzeba niezwłocznie wyczyścić sprzęt. Dzięki temu żywność będzie przechowywana w higienicznych warunkach, a zamrażarka będzie sprawnie działać.
Na naszej stronie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak wyczyścić palnik w kuchence gazowej, a także, w jaki sposób wyczyścić przypalony garnek.
Źródło zdjęcia: canva/Alexmumu Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Źródło: prorankingi, urzadzamy