Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Garść sposobów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.05.2022 15:59

Domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Garść sposobów

przypalony garnek
canva/vvoevale

Chwila nieuwagi i garnek przypalony. Jeśli właśnie spotkał cię ten pech, dobrze, abyś poznała domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Podajemy garść sposobów, dzięki którym uda ci się uratować nawet najbardziej przypalone naczynie. Sięgnij tylko po wybrany produkt spożywczy. Będzie tanio, naturalnie i skutecznie.

Pewnie niejednemu z was udało się już kilka razy przypalić garnek. Nie jest o to wcale trudno, wystarczy chwila zagapienia i problem gotowy. A potrawy potrafią przypalić się naprawdę mocno. Jak zwykle usuwacie takie zanieczyszczenia? Pewnie sięgacie po silną chemię?

Gotowe środki chemiczne z pewnością są skuteczne. Jednak nie zawsze macie je pod ręką, są drogie i silnie drażniące. Lepiej więc wykorzystać naturalne produkty spożywcze, które słyną ze swojej czyszczącej mocy.

Domowe sposoby na usunięcie przypalenizny z garnka

W czyszczeniu garnka bardzo skuteczna jest mieszanka składająca się z sody oczyszczonej, octu i wody. Wystarczy wlać do garnka wodę i ocet w proporcji 1:2 i całość zagotować. Potem należy zdjąć garnek z ognia, wsypać do niego 3-4 łyżeczki sody oczyszczonej i odczekać 15 minut. Po tym czasie garnek wystarczy umyć wodą z płynem do naczyń i dokładnie wypłukać.

Zaskakującym produktem, który również pomoże uporać się z przypalenizną, jest cola. Trzeba wlać do garnka tyle napoju, by przypalenizna została całkowicie przykryta. Potem należy podgrzewać garnek, aż cola się zagotuje i gotować całość jeszcze 15 minut na niedużym ogniu.

W czasie gotowania przypalone resztki jedzenia można spróbować podważyć drewnianą szpatułką. Gdy płyn w garnku wystygnie, trzeba go wylać i umyć garnek. Sposób ten najlepiej sprawdza się w przypadku garnków ze stali nierdzewnej. Lepiej nie stosować go do garnków aluminiowych i emaliowanych.

Inne skuteczne produkty

Do czyszczenia garnków z przypalonych resztek jedzenia warto też wykorzystać kuchenną sól. Można nią czyścić na sucho i na mokro. Pierwsza metoda, na sucho, polecana jest do garnków żeliwnych, bo inne mogą zostać porysowane. Szklankę soli trzeba wsypać do garnka i szorować przypaleniznę przy pomocy szczotki lub gąbki, aż zostanie usunięta.

Jeśli chcesz wyczyścić garnek solą na mokro, na dno garnka wsyp szklankę soli i wlej 3 szklanki wody. Całość pozostaw na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie wylej zawartość garnka i usuń przypaleniznę przy pomocy myjki lub szczotki. Czynność możesz powtórzyć, jeśli cała przypalenizna nie da się od razu usunąć.

Do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej lub aluminiowych możesz też wykorzystać ocet spirytusowy. Wlej do garnka roztwór wody i octu, tak by przykryć całą przypaleniznę i zagotuj. Odstaw całość na 8 godzin, płyn wylej, oczyść garnek drewnianą szpatułką, a potem umyj i dokładnie wypłucz.

W naszym serwisie znajdziesz też sprytne sposoby na wyczyszczenie kuchenki, a także skuteczne metody na wyczyszczenie czajnika.

produkty czyszczące
produkty czyszczące

Źródło zdjęcia: canva/Geo-grafika Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fabrykaform

Tagi: Kuchnia Ocet sól