Jak obrać seler naciowy?
Seler naciowy jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do przygotowania sałatek, surówek i sosów. Seler naciowy jest wyjątkowo zdrowy i smaczny, dlatego też powinniśmy włączyć go codziennej diety. Sprawdź, jak odpowiednio obrać seler naciowy i do czego go dodawać.
Seler naciowy od lat znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim związki zwiększają naszą odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Regularne spożywanie selera naciowego minimalizuje powstanie chorób serca, układu nerwowego i nowotworów.
Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warzywo możesz jednak w prosty sposób ,,odczarować", przygotowując z niego pyszną zupę krem lub dodając do sałatki. Seler naciowy w towarzystwie zarówno mięsa, jak i innych warzyw, podbija ich smak i sprawia, że potrawy są niezwykle aromatyczne. Seler naciowy możesz wykorzystać również do koktajli owocowych, które dodadzą Ci energii i wzmocnią odporność.
Jak kupować seler naciowy?
Kupuj wyłącznie łodygi, które wyglądają na zdrowe i świeże. Muszą być zielone, soczyste, chrupiące. Seler naciowy, który nabiera żółtego koloru lub ma wiele ciemnych plamek jest stary i nie będzie smakował tak, jak powinien.
Jak obrać seler naciowy?
Na początku dokładnie umyj seler. Odetnij liście i zgrubienie po korzeniu. Każdą łodygę selera naciowego obierz przy pomocy obieraczki do warzyw, usuń wszystkie brzydkie, ciemne plamy, pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki.
Łodygi selera naciowego, których nie wykorzystasz włóż do miski, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki, dzięki czemu zachowają swój świeży kolor i będą chrupiące jeszcze przez wiele dni.