Smakosze.pl
Jak obrać seler naciowy?

canva/Food Photos

Jak obrać seler naciowy?

21 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Seler naciowy jest warzywem o intensywnym smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do przygotowania sałatek, surówek i sosów. Seler naciowy jest wyjątkowo zdrowy i smaczny, dlatego też powinniśmy włączyć go codziennej diety. Sprawdź, jak odpowiednio obrać seler naciowy i do czego go dodawać.

Seler naciowy od lat znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim związki zwiększają naszą odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Regularne spożywanie selera naciowego minimalizuje powstanie chorób serca, układu nerwowego i nowotworów.

Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warzywo możesz jednak w prosty sposób ,,odczarować", przygotowując z niego pyszną zupę krem lub dodając do sałatki. Seler naciowy w towarzystwie zarówno mięsa, jak i innych warzyw, podbija ich smak i sprawia, że potrawy są niezwykle aromatyczne. Seler naciowy możesz wykorzystać również do koktajli owocowych, które dodadzą Ci energii i wzmocnią odporność.

Jak kupować seler naciowy?

Kupuj wyłącznie łodygi, które wyglądają na zdrowe i świeże. Muszą być zielone, soczyste, chrupiące. Seler naciowy, który nabiera żółtego koloru lub ma wiele ciemnych plamek jest stary i nie będzie smakował tak, jak powinien.

Jak obrać seler naciowy?

Na początku dokładnie umyj seler. Odetnij liście i zgrubienie po korzeniu. Każdą łodygę selera naciowego obierz przy pomocy obieraczki do warzyw, usuń wszystkie brzydkie, ciemne plamy, pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki.

Łodygi selera naciowego, których nie wykorzystasz włóż do miski, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki, dzięki czemu zachowają swój świeży kolor i będą chrupiące jeszcze przez wiele dni.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bigos jest ulubioną potrawą wielu smakoszy

Porady

Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Jaki jest największy błąd podczas smażenia placków ziemniaczanych?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego sernik pęka podczas pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Czytaj więcej >
Stół wigilijny

Porady

Najbardziej niezdrowe świąteczne potrawy

Czytaj więcej >
zakwas na barszcz

Porady

Jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony?

Czytaj więcej >