Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
Lodówka może wydzielać nieprzyjemny zapach z uwagi na ilość jedzenia, jakie się w niej przechowuje. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można się ich pozbyć. Jednym z nich jest włożenie mokrej gazety do urządzenia.
Lodówka przyczyniła się do rewolucji spożywczej, która znacznie ułatwiła przechowywanie żywności, bez konieczności trzymania jej w ziemiankach czy piwnicach. Niska temperatura doskonale spowalnia proces psucia.
Sporym wyzwaniem jest jednak utrzymanie jej w czystości, która pozwala na brak jakiejkolwiek woni. Niekiedy nie potrzeba nawet psującego się czy rozlanego produktu - wystarczy przechowywać w niej ser lub ryby, aby inne produkty przeszły ich zapachami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sposób na przykry zapach z lodówki
Niektórzy uwielbiają wonne jedzenie, które innych dosłownie odrzuca. Problem pojawia się w sytuacji, w której reszta domowników nie chce jeść rzeczy pachnących jak ser pleśniowy czy puszka szprot.
Aby temu zaradzić, wystarczy posiadać starą gazetę oraz odrobinę wody. Taka metoda jest banalnie prosta w użyciu, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.
Na początku zamocz gazetę zawiniętą w kulę wodą, połóż ją na talerzyku i włóż do urządzenia. Teraz pozostaje jedynie czekać, aż mokry papier wchłonie nieprzyjemne zapachy przez 24 godziny.
Inne metody
Soda oczyszczona również znana jest z pochłaniania nieprzyjemnych aromatów. W tym przypadku należy rozsypać ją na talerzu, wyrównać jej powierzchnie i położyć na środkowej półce lodówki.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Poza sodą, doskonale działa w tym celu wysuszona torebka po zaparzonej herbacie, czy suche fusy kawy. Trzeba jedynie pamiętać o regularnym wymienianiu powyższych "odświeżaczy".
Źródło: canva.com/gerenme, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stylzycia.radiozet.pl