Smakosze.pl
Lodówka

canva.com/Erik Mclean, Pexels

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

27 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Lodówka może wydzielać nieprzyjemny zapach z uwagi na ilość jedzenia, jakie się w niej przechowuje. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można się ich pozbyć. Jednym z nich jest włożenie mokrej gazety do urządzenia.

Lodówka przyczyniła się do rewolucji spożywczej, która znacznie ułatwiła przechowywanie żywności, bez konieczności trzymania jej w ziemiankach czy piwnicach. Niska temperatura doskonale spowalnia proces psucia.

Sporym wyzwaniem jest jednak utrzymanie jej w czystości, która pozwala na brak jakiejkolwiek woni. Niekiedy nie potrzeba nawet psującego się czy rozlanego produktu - wystarczy przechowywać w niej ser lub ryby, aby inne produkty przeszły ich zapachami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sposób na przykry zapach z lodówki

Niektórzy uwielbiają wonne jedzenie, które innych dosłownie odrzuca. Problem pojawia się w sytuacji, w której reszta domowników nie chce jeść rzeczy pachnących jak ser pleśniowy czy puszka szprot.

Aby temu zaradzić, wystarczy posiadać starą gazetę oraz odrobinę wody. Taka metoda jest banalnie prosta w użyciu, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.

Zielona herbata w filiżanca

Jak parzyć zieloną herbatę?

CZYTAJ DALEJ

Na początku zamocz gazetę zawiniętą w kulę wodą, połóż ją na talerzyku i włóż do urządzenia. Teraz pozostaje jedynie czekać, aż mokry papier wchłonie nieprzyjemne zapachy przez 24 godziny.

Inne metody

Soda oczyszczona również znana jest z pochłaniania nieprzyjemnych aromatów. W tym przypadku należy rozsypać ją na talerzu, wyrównać jej powierzchnie i położyć na środkowej półce lodówki.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Poza sodą, doskonale działa w tym celu wysuszona torebka po zaparzonej herbacie, czy suche fusy kawy. Trzeba jedynie pamiętać o regularnym wymienianiu powyższych "odświeżaczy".

Wnętrze lodówki

Źródło: canva.com/gerenme, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >
Otwieranie słoika

Porady

Jak z łatwością otworzyć słoik?

Czytaj więcej >
Przecedzanie rosołu

Porady

Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?

Czytaj więcej >
mirabelki

Porady

Co można zrobić z dojrzałych mirabelek?

Czytaj więcej >
Gotowany ryż

Porady

Jak gotować ryż?

Czytaj więcej >