Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzamy najlepszy przepis
canva/oksanashufrych

Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzamy najlepszy przepis

11 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jak przygotować kiszony kalafior? Zdradzimy wam najlepszy przepis na ten doskonały specjał. Jest idealny na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek czy dań obiadowych. Nastawisz go łatwo i szybko, a po kilku dniach zaskoczy cię doskonałym smakiem.

Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Zawierają bowiem nawet więcej wartościowych składników niż świeże warzywa. Pod wpływem fermentacji rozwijają się w nich bowiem bakterie, które są korzystne dla naszego zdrowia.

Wśród kiszonek prym wiodą kiszone ogórki i kapusta. Po nie sięgamy bowiem najczęściej i chętnie wykorzystujemy je do przygotowania potraw. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce i grzyby.

Dziś proponujemy wam przepis na kiszony kalafior. Nastawia się go podobnie, jak kiszone ogórki, ale zdaniem niektórych jest od nich nawet smaczniejszy. Zaskakuje bowiem doskonałą, niesłabnącą chrupkością i delikatnym smakiem.

Przepis na kiszony kalafior

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • główka czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • 1 l wody

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie kiszonego kalafiora

Słoiczki dokładnie umyj, wyparz, wystudź. Na ich dno włóż po trochu kopru, kilka kawałków chrzanu i przekrojonych ząbków czosnku.

Kalafior oczyść, opłucz, osusz. Podziel na małe różyczki, łodygę przeznacz np. do zupy. Różyczki kalafiora upchaj ciasno w słoiku.

Wodę zagotuj z solą i cukrem. Gorącą zalej kalafior, tak by był całkowicie przykryty. Słoiki szczelnie zakręć, pozostaw na mniej więcej tydzień w temperaturze pokojowej.

Po 5-7 dniach kalafior powinien być już odpowiednio ukiszony. Wtedy możesz go wynieść w chłodne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kiszony bób , a także na kiszone rzodkiewki .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Merrimon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy