Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować kluski śląskie według Ewy Wachowicz?
TRICOLORS/East News; canva/Dar1930, Getty Images

Jak przygotować kluski śląskie według Ewy Wachowicz?

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Prawdopodobnie każdy Polak spróbował chociaż raz w życiu klasycznych klusek śląskich z aromatycznym sosem. Ewa Wachowicz do klusek ze swojego przepisu dodaje niecodzienny składnik, którym jest miękkie jabłko. Dzięki temu kluski nabierają lekko słodkiego posmaku, który pysznie komponuje się z mięsem i innymi potrawami.

Kluski śląskie stanowią jeden z najważniejszych dodatków do obiadu w klasycznej polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i uniwersalne - podane z samym roztopionym masłem smakują obłędnie.

Ewa Wachowicz poszła jednak o krok dalej i postanowiła zmienić nieco recepturę, aby wprowadzić powiew świeżości. Jej decyzja dodania jabłka do masy daje wspaniały efekt, który każdy powinien spróbować.

Przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g skrobi ziemniaczanej

  • 1 miękkie jabłko

  • sól

Zacznij od umycia ziemniaków, obrania ich ze skórki i ugotowania do miękkości w osolonym wrzątku. Przeciśnij je przez praskę, gdy będą jeszcze gorące i umieść w misce. Podziel kartofle na 4 części i jedną z nich przełóż na bok.

W puste miejsce wsyp skrobię i zacznij mieszać masę. Gdy uzyskasz jednolite ciasto, odrywaj je po kawałku, do każdego wciśnij niewielką porcję obranego jabłka, a następnie uformuj z nich kluski śląskie.

Do garnka wlej dużo wody i wsyp sól. Doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj do niej kluski i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszne pieczarki w glazurze. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe kluski śląskie.

Kluski śląskie

Źródło zdjęcia: canva/StudioBarcelona, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy