Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować mak i pszenicę na kutię?
canva/renvema, Getty Images

Jak przygotować mak i pszenicę na kutię?

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dzisiaj kutia nie jest tak popularna, jak kiedyś, jednak dalej przygotowuje się ją głównie na Podlasiu, Lubelszczyźnie czy Kresach. Należy do tradycyjnych 12 wigilijnych potraw, więc warto zrobić ją chociaż raz w życiu. Dzisiaj pokażemy całą procedurę przygotowania zarówno maku, jak i pszenicy. Sam przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu.

Kutia jest specyficznym i bardzo słodkim deserem, złożonym z bakalii, miodu oraz łuskanych nasion pszenicy. Faktyczna praca przy wszystkich składnikach nie jest długa i męcząca, lecz trzeba odczekać trochę czasu, aż pszenica i mak odpowiednio nasiąkną. Z tego powodu gotowanie można rozpocząć dzień wcześniej, żeby oszczędzić sobie wysiłku dzień później.

Dobrym pomysłem jest również kupienie składników najlepszej jakości, ponieważ od tego zależy smak samej kutii. Nie ma w niej zbyt wiele przypraw, stąd wszelkie niedoskonałości mogą zostać łatwo wykryte podczas jedzenia.

Przepis na kutię

Składniki:

  • 250 g pszenicy

  • 200 g orzechów włoskich

  • 200 g maku

  • 80 g rodzynek

  • 40 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • szklanka mleka

  • szklanka miodu

  • 100 g migdałów

Zacznij od zalania ziaren pszenicy wodą i odstawienia ich na całą noc do namoczenia. Następnie odsącz ją, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Do osobnego garnka wsyp mak, zalej go mlekiem i gotuj przez około 30 minut.

Mak po ugotowaniu odsącz z nadmiaru mleka i dwukrotnie zmiel w maszynie do mięsa. Pszenicę odsącz, ostudź i dodaj ją do miski ze zmielonym makiem. Ostudź oba składniki i dokładnie wymieszaj całość.

Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem, drobno posiekaj i wrzuć je do miski z pszenicą i makiem. Zalej wszystko miodem, wymieszaj i wstaw kutię do lodówki przynamniej na kilka godzin przed podaniem, aby się dobrze zestaliła. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł zbyt suchy i popękany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Kutia

Źródło zdjęcia: canva/lesichkadesign

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy