Jak przygotować masło klarowane?
Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Smażyć można na oleju czy smalcu. Do smażenia dobre jest też masło, jednak nie zwykłe, a klarowane. Dziś powiemy wam, jak własnoręcznie przygotować masło klarowane. Odsmażone na nim pierogi czy usmażone pieczarki, będą smakować doskonale.
Na zwykłym maśle można smażyć jedynie jajka lub omlety. Temperatura ich smażenia nie jest zbyt wysoka, więc masło nie pogorszy swoich walorów. Jeśli zaś chcesz smażyć np. naleśniki, krokiety czy rybę, sięgnij po masło klarowane. Ono bez szwanku znosi wysoką temperaturę.
Masło klarowane można kupić w sklepie. Jednak jest dość drogie i jest sprzedawane w sporych opakowaniach. Jeśli więc potrzebujesz takie masło w niewielkich ilościach, bo rzadko go używasz, możesz je przygotować własnoręcznie. To nie takie trudne.
Jak przygotować masło klarowane?
Klarowanie masła polega na oczyszczaniu go z białka i innych substancji, wrażliwych na działanie wysokiej temperatury. Po sklarowaniu masło staje się więc odporne na temperaturę smażenia.
Jak sklarować masło? Kostkę krowiego masła (nie używaj miksów) włóż do rondelka z grubym dnem i ustaw na palniku. Podgrzewaj je powoli na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi.
Na wierzchu pojawi się piana, która jest białkiem. Pod nią znajduje się żółty, płynny tłuszcz, a pod nim płynne białko i trochę wody.
Gdy masło rozpuści się i powstanie piana, zdejmij rondelek z ognia. Łyżką ostrożnie zbieraj pianę i przekładaj ją np. do kubka. Zbieraj pianę, aż ją całkowicie usuniesz.
Rozpuszczone masło ostrożnie przelej do miseczki tak, by nie wlać do niej białkowej warstwy znajdującej się pod tłuszczem. W miseczce masz właśnie sklarowane masło.
Sklarowane masło możesz od razu użyć do smażenia lub przelać je do słoika, zamknąć, schłodzić i wstawić do lodówki.
Do czego używać klarowanego masła?
Klarowane masło ma delikatny smak i nie przypala się. Na klarowanym maśle możesz smażyć w zasadzie wszystko. Doskonałego smaku doda pierogom, naleśnikom, jajecznicy czy grzybom.
Tego masła możesz użyć do przygotowania sosu na bazie masła, np. holenderskiego. Sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych ciast i potraw gotowanych, np. zup.
Na naszej stronie znajdziesz też wskazówki, jak smażyć pierogi, a także jak zrobić pieczarki w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/marekuliasz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: artkulinaria