Jak przygotować wątróbkę, żeby była miękka?
Usmażenie dobrej wątróbki jest sztuką samą w sobie, którą wiele osób nie zdołało pojąć. Wystarczy ją jednak wymoczyć przed smażeniem w wodzie, a wyjdzie miękka i soczysta. Z dodatkiem cebulki posmakuje każdemu.
Wątróbka nie jest mięsem, które jest bardzo popularne. Dzieje się tak głównie z braku umiejętności kucharzy, którzy często przeciągają ją podczas smażenia i ta wychodzi sucha, żylasta i twarda jak podeszwa.
Dlatego tak ważna jest nie tylko duża uwaga i kontrola ognia, lecz również techniki pozwalające na zachowanie jak najwięcej miękkości i soczystości, przy jednoczesnym pozbyciu się nieprzyjemnego gorzkiego posmaku.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Wątróbka zawsze będzie miękka
Przed rozpoczęciem gotowania zadbaj o jej dobrą jakość. Po zakupie, oczyść ją w domu z wszelkich błon i przerostów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na smak, jak i łatwość podczas przygotowywania.
Po oczyszczeniu umyj wątróbkę i pokrój ją w cienkie plasterki. Usuń żyłki i chrząstki. Przełóż ją do miski i zalej wodą - mocz mięso przez około 15 minut. Odsącz organ i zalej mlekiem z cebulą - taką wątróbkę wstaw do lodówki na całą noc.
Po marynowaniu dokładnie osusz wątróbkę i wrzuć na średnio nagrzaną patelnię. Pamiętaj, aby solić ją dopiero bezpośrednio przed podaniem - sól sprawia, że organ staje się bardzo twardy i żylasty.
Właściwości wątróbki
Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją osobom chorującym na najróżniejsze dolegliwości.
Wątróbka jest wspaniałym źródłem witaminy A oraz B, a także żelaza - to właśnie z powodu tego ostatniego, produkt ten wskazany jest chorującym. Szczególnie anemicy, którzy często mają niedobory tego minerału, powinny często sięgać po wątróbkę.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom. Co ciekawe, wątróbka drobiowa wypada znacznie lepiej od mięsa z piersi kurczaka. Jest ona cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dlatego osoby uprawiające dużą ilość sportu powinny sięgać po nią jak najczęściej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: blogzapetytem.pl