Smakosze.pl
Babka lancetowata

MagMos, Getty Images Signature

Jak przyrządzić babkę lancetowatą?

24 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Babka lancetowata uznawana jest przez większość z nas za najzwyklejszy chwast, dlatego widząc ją w ogródku, staramy się jej pozbyć. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ można z niej przygotować zarówno dania, jak i preparaty lecznicze. Doskonale sprawdza się w formie sałatek, syropów czy jako okłady na rany.

Babka lancetowata może wyrosnąć praktycznie wszędzie - nie straszne jej niesprzyjające warunki pogodowe, czy betonowe płyty chodnikowe. Ogrodnicy, którzy chcą mieć piękny ogród, szybko się jej pozbywają, nie wiedząc, że można wykorzystać ją na wiele sposobów. 

Dawniej babka stanowiła cenny surowiec zielarski, a zielarze stosowali najróżniejsze preparaty wykonane na jej bazie. Jeśli więc zobaczysz ją na swojej drodze, zamiast deptania, delikatnie ją wyrwij i bezpiecznie zapakuj. W domu możesz zrobić z niej pyszne dania.

Jakie właściwości ma babka lancetowata?

Specjaliści uważają, że jej działanie jest zbliżone do antybiotyków, gdyż można zwalczać nią infekcje bakteryjne, głównie górnych dróg oddechowych. Świetnie działa na problemy żołądkowe i sprawdza się w przypadku dolegliwości dróg moczowych. 

Przed laty wykorzystywano jej w celu poprawy krzepliwości krwi, a także oczyszczania płuc z zalegającej wydzieliny. Do dzisiaj wiele osób przykłada świeże liście babki do otarć czy stłuczeń - co jest doskonałym sposobem na przyspieszenie gojenia i zmniejszenia ryzyka zakażenia rany.

Sposoby na kulinarne wykorzystanie babki

Podczas zbierania należy skupić się na młodych liściach, gdyż mają najdelikatniejszy smak - są lekko słodkie, słone i delikatnie goryczkowe. Wspaniale pasują jako dodatek do racuchów, wystarczy je posiekać i dodać do ciasta, a smak placków będzie znacznie lepszy. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się o niedługim wprowadzeniu na rynek larw chrząszcza, jako potencjalny produkt spożywczy W tym tekście  zdradzamy, jak wyglądał w młodości Damian Kordas, jeden z najlepszych kucharzy młodego pokolenia.

Fani zdrowego odżywiania często dodają liście do koktajli oczyszczających, których picie ma na celu wyciągnięcie toksyn z organizmu. Jeśli chcesz spróbować takiego napoju, połącz liście mięty, babki oraz kilka ulubionych owoców, a następnie wszystko zblenduj.

Źródło: emer1940, Getty Images

Syrop z babki lancetowatej

Przepis na ten specyfik, który koi oskrzela i płuca podczas ciężkiego kaszlu, jest banalnie prosty. W garnku trzeba umieścić świeże, posiekane liście babki, zalać je wodą i dodać sporo cukru. Całość stawia się na gazie i gotuje do momentu, gdy syrop będzie gęsty. 

Po ugotowaniu konieczne jest przelanie do wyparzonego słoiczka lub butelki. Przed każdym posiłkiem pije się jedną łyżkę syropu, który ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza stan zapalny. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >