Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Mamy najlepszy patent
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.05.2022 15:35

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Mamy najlepszy patent

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Mamy najlepszy patent
canva/ JanPietruszka

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? To jedno z pytań, które często pojawiają się na forach kulinarnych. Grilla rozpalisz bez problemu przy pomocy rzeczy, które z pewnością masz pod ręką. Sprawdź, jak rozpalić grilla bez tradycyjnej rozpałki.

Goście już są, zaczynasz przygotowywać potrawy na grilla i nagle okazuje się, że nie kupiłeś rozpałki? Grilla spokojnie rozpalisz od kilku innych rzeczy, które zajmą się ogniem równie dobrze. Sam proces rozpalania jest identyczny, jak przy tradycyjnej rozpałce.

Na grillu przygotujesz między innymi karkówkę, piersi z kurczaka w marynacie, kiełbasę, kaszankę. Mięso podaj z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Doskonałą, lekką i pyszną potrawą są również szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią, szaszłyki będą hitem na Twoim stole.

Jak rozpalić grilla bez rozpałki?

Jeśli nie masz rozpałki, do rozpalenia grilla wykorzystaj suchą trawę, korę drzewa, papier, watę, sznurek konopny. Węgiel ułóż na grillu w stożek i do środka włóż produkt, który zastąpi rozpałkę.

Ważne, aby stożek z węgla miał otwory, które zagwarantują dopływ tlenu do rozpałki. Rozpałkę podpal i czekaj, aż węgiel będzie miał idealną temperaturę do smażenia mięsa. W razie potrzeby dołóż więcej naturalnej rozpałki lub węgla.

Różne rodzaje mięsa na grillu

Źródło zdjęcia: canva/ Tookapic Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: campingshop.pl, new-electric.pl

Tagi: Danie