Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie soczyste maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.05.2022 10:35

Obłędnie soczyste maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę

Maślankowe kotlety schabowe
canva/ Kamlesh_Sethy

Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Kotlety schabowe w złocistej panierce. Przed smażeniem namocz mięso w maślance, a kotlety będą idealnie soczyste, miękkie i delikatne. Poznaj przepis na maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę.

Wiele osób moczy kotlety schabowe w mleku. Nie jest to błąd, jednak schabowe moczone w maślance są o wiele bardziej soczyste i delikatniejsze. Maślanka rewelacyjnie radzi sobie z twardymi włóknami schabu, błyskawicznie je zmiękcza, dzięki czemu kotlety zawsze wychodzą miękkie i pyszne.

Kotlety panieruj w mące, jajku i bułce. Brak mąki może spowodować odrywanie się panierki od mięsa podczas smażenia. Schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. frytkami i surówką z kiszonej kapusty lub ziemniakami i kapustą zasmażaną z kminkiem. Każda wersja dania smakuje wyśmienicie i znika z talerzy błyskawicznie.

Soczyste maślankowe kotlety schabowe

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 500 ml maślanki

  • po łyżeczce soli i pieprzu mielonego

Dodatkowo:

  • 2 jajka

  • mąka

  • bułka tarta

  • smalec lub olej roślinny do smażenia

Jak zrobić maślankowe kotlety schabowe?

Kawałki schabu umyj, osusz i rozbij tłuczkiem do mięsa. Maślankę wlej do szklanej miski, dodaj sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanych składników dodaj kotlety, namocz je dokładnie i całość wstaw do lodówki.

Kotlety powinny moczyć się w maślance przynajmniej 2-3 godziny, najlepiej, jednak jeśli zostawisz je w lodówce na całą noc. Następnego dnia kotlety osusz i obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.

Schabowe smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Surowe kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/ 12MN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnianawypasie.pl