Jak smażyć bez tłuszczu? Zdradzamy dwie najlepsze metody
Smażenie obrosło w wiele mitów i przekonań. Wielu z nas jest zdania, że nie jest to najzdrowsza metoda obróbki termicznej żywności. A co jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu? Okazuje się, że, mimo iż takie smażenie wymaga nieco zachodu, jest bezpieczne i zdrowe. Dowiedzcie się jak przygotować potrawy z patelni bez dodatku oleju czy masła.
Już zmiana tłuszczu zwierzęcego na roślinny pozwoli smażyć w nieco zdrowszy sposób. Nadal jednak korzystniej dla naszego organizmu będzie, jeśli zdecydujemy się nasze posiłki ugotować na parze czy upiec. Siłą rzeczy wtedy do naszego jedzenia nie będziemy dodawać nadmiaru tłuszczu. Są jednak sposoby, aby pominąć ten składnik również przy smażeniu.
Najlepsze sposoby na beztłuszczowe smażenie potraw
Dwa najzdrowsze sposoby na przygotowanie dań z patelni to smażenie na wodzie i korzystanie z suchej patelni. Pierwszy z nich najlepiej sprawdza się w przypadku warzyw, grzybów i owoców. Wystarczy, że na patelnię — nawet taka metalową, bez specjalnej powłoki — lub do garnka czy rondla wlejemy wodę i dodamy produkty, które przyrządzamy.
Po czasie staną się miękkie. Kluczowe w tej metodzie jest kontrolowanie ilości wody na patelni. Nie chcemy przecież, by nasze jedzenie się przypaliło. Dobrze jest zatem uzupełniać płyn na patelni w czasie smażenia. Płyn, bo zamiast wody możemy też użyć soku, bulionu lub sosu sojowego. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.
Drugą metodą na przyrządzanie dań bez tłuszczu jest korzystanie z patelni z nieprzywierającą powłoką. Naczynie najlepiej jest wybrać w sklepie stacjonarnym, gdyż wiele patelni non-stick, w rzeczywistości nie daje możliwości przygotowania dania bez dodatku choćby odrobiny oleju czy oliwy.
Zaopatrzcie się zatem w patelnię, która będzie miała chropowatą powierzchnię. Usmażycie na niej z powodzeniem placki, naleśniki, kotlety czy tofu. W przypadku naleśników konieczne będzie smażenie na średnim ogniu. Przygotowanie dobrych placków natomiast wymaga dłuższego podgrzewania na małym ogniu.
Do beztłuszczowego smażenia możecie użyć też patelni grillowej. Dobrze jest podsmażać na niej mięso. Tłuszcz w nim zawarty wytopi się i pozostanie w rowkach patelni. Danie będzie więc lżejsze. Dobrze sprawdzi się też przy przyrządzaniu warzyw.
Po sprawdzone przepisy kuchni polskiej zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na babcine mielone, które zachwycą was swoją delikatnością oraz sposób na pyszne pierogi ruskie z dodatkiem sera żółtego.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wegepedia