Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera
Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite.
Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.
Przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera
Składniki:
na ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka dobrze ciepłej wody
sól
na farsz:
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju
15 dag żółtego, ostrego sera
majeranek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów ruskich
Do mąki dodaj olej i dużą szczyptę soli. Dolewając dobrze ciepłą wodę, wymieszaj składniki, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do ziemniaków.
Do ziemniaków zetrzyj też na małych oczkach żółty ser. Dodaj łyżeczkę majeranku, sporą szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj farsz.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź po czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Po wyjęciu na talerze, pierogi okraś np. boczkiem zrumienionym z cebulą.
Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na pierogi. Zobaczcie jak przygotować np. pierogi po lubelsku albo pierogi z farszem z tuńczyka.
Źródło zdjęcia: canva/simlpytheyu
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisyjoli