Smakosze.pl
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

canva/zi3000

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

15 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite.

Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.

Przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • sól

na farsz:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 15 dag żółtego, ostrego sera

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Ewa Wachowicz, ciasto

Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pierogów ruskich

Do mąki dodaj olej i dużą szczyptę soli. Dolewając dobrze ciepłą wodę, wymieszaj składniki, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw.

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do ziemniaków.

Do ziemniaków zetrzyj też na małych oczkach żółty ser. Dodaj łyżeczkę majeranku, sporą szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj farsz.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź po czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Po wyjęciu na talerze, pierogi okraś np. boczkiem zrumienionym z cebulą.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na pierogi. Zobaczcie jak przygotować np. pierogi po lubelsku albo pierogi z farszem z tuńczyka.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

starty żółty ser

starty żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/simlpytheyu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >