Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
Ostatnio lasy są pełne grzybów. I trzeba przyznać, że borowiki, podgrzybki, koźlaki i maślaki zbiera się bardzo przyjemnie, trochę gorzej jest z ich przerabianiem. A niestety zbiorami trzeba zająć się dosyć szybko, bo mogą się zepsuć i zrobić szkodliwe dla naszego organizmu. Sprawdź więc, jak szybko należy przerobić zebrane grzyby.
Z grzybów leśnych możemy zrobić wiele pysznych dań. Przygotujemy z nich zupę czy aromatyczny sos do makaronu, kaszy, ryżu i mięs. Możemy je również zamarynować, zamrozić lub ususzyć. Ważne jest by potrawy czy przetwory zrobić z jak najświeższych grzybów, bo wtedy będą dla nas bezpieczne.
Nigdy nie przechowujmy grzybów leśnych w plastikowych torbach, ponieważ szybko się zagrzewają wytwarzając toksyczne związki. Grzyby musimy przygotowywać maksymalnie na drugi dzień po zebraniu, ponieważ później zaczynają się psuć i robić dla nas szkodliwe.
Grzyby powinniśmy dokładnie oczyścić. Najlepsza będzie do tego celu szczoteczka zamoczona w soli. Nigdy nie myjmy grzybów leśnych przed suszeniem, ponieważ to znacznie wydłuży proces suszenia. Grzyby suszone przechowujemy w szklanym, szczelnym słoiku, najlepiej z dodatkową uszczelką, żeby nie dostała się do nich wilgoć i powietrze.
Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby?
Grzyby leśne zaczynają się psuć niemal od razu po zebraniu, dlatego też czas ich przetworzenia ma ogromne znaczenie. Grzyby najlepiej jest przygotować i przerobić jeszcze tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Najpóźniej można to zrobić dzień po grzybobraniu. Wtedy będziemy mieć pewność, że przygotowane przez nas potrawy będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla naszego zdrowia.
Grzyby przed przerobieniem musimy dokładnie oczyścić. Grzybów do suszenia nie myjemy, jedynie czyścimy pędzelkiem, szczoteczką lub wilgotną szmatką. Lepiej też nie płukać grzybów przeznaczonych do mrożenia. Płukanie nie zaszkodzi natomiast grzybom przeznaczonym do marynowania, bo i tak wcześniej są gotowane.
Jak przechowywać zebrane grzyby?
Leśne grzyby po przyniesieniu do domu, jeśli nie będziemy przygotowywać ich tego samego dnia, musimy wstawić do lodówki . Nigdy nie przechowujmy grzybów leśnych w foliowych workach lub reklamówkach.
Oczyszczone grzyby przechowujemy w lodówce w szklanych pojemnikach na żywność. Jeśli włożymy je do lodówki w woreczkach, zepsują się już po kilku godzinach. Grzyby, nawet przechowywane w szkle, muszą być wykorzystane najpóźniej na drugi dzień po zebraniu.
Grzyby leśne możesz zamrozić lub wysuszyć. W tym artykule dowiesz się, jak suszyć grzyby w piekarniku. Grzyby możesz również zamrozić i wykorzystać do sosów, zup i innych dań.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
-
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty
-
Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze
Źródło: zywienie.abczdrowie