Jak szybko obrać czosnek? Wystarczy kilka sekund i gotowe, zdradzamy najlepsze patenty
Czosnek jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego obranie potrafi jednak nastręczyć nieco trudności. Okazuje się jednak, że wystarczy lekko zgnieść ząbki warzywa, by skórkę dało się sprawnie zdjąć. Sprawdźcie koniecznie ten patent.
Czosnek jest jedną z podstawowych przypraw w naszej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić gotowanie. Czasochłonny proces obierania warzywa odejdzie w zapomnienie, gdy zaczniecie przyprawę zgniatać. Dokładnie tak robią najlepsi kucharze.
Nie obierajcie czosnku — zgniećcie go
Patent znany jest doskonale szefom kuchni, którzy nie tracą czasu na żmudne usuwanie łupiny. Zamiast tego po prostu kładą obrane z zewnętrznej otoczki ząbki na dece i przyciskają je do niej z pomocą noża.
Po takim potraktowaniu skórka sama schodzi. Co więcej, w warzywie zaczynają biec procesy, które prowadzą do powstania cennych związków, z których czosnek słynie. Więcej o nich przeczytać możecie w tym artykule.
Obróćcie czosnek, a skórka również zejdzie
Istnieje jeszcze jeden skuteczny sposób na łatwe pozbycie się łupiny. Aby go zastosować, należy chwycić ząbek czosnku palcami z dwóch stron i spróbować obrócić każdą z nich w przeciwnym kierunku. Ruch ten powinien przypominać otwieranie opakowanego w sreberko cukierka.
Jeżeli mamy do czynienia z długim i cienkim ząbkiem czosnku, łupina ustąpi i bez trudu ją usuniemy. W przypadku bardziej dorodnych ząbków ten patent może zawieść. Pozostaje nam wtedy skupić się wyżej opisanej na technice stosowanej przez mistrzów kulinariów.
Po więcej kulinarnych porad i przepisów zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie niezawodną recepturę na kotlety mielone z czosnkiem. Tu natomiast podpowiadamy jak rozpoznać polski czosnek.
Źródło zdjęcia: canva/brankokosteski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: gotowanie.onet