Jak ugotować doskonały ryż?
Z pozoru mogłoby się wydawać, że gotowanie ryżu jest banalnie proste i nie ma w tym żadnych tajników. Aby cieszyć się najlepiej ugotowanym ryżem, warto znać jednak kilka pożytecznych trików. Jeden z nich polega na zachowaniu ścisłych proporcji ryżu do wody - na jedną szklankę zboża wlewa się dwie szklanki wody. Dzięki temu gotowy produkt jest puszysty i idealnie twardy.
Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepsze ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc zalecamy opierać na nich dania z ryżem. Jego gotowanie jest jednak odrobinę trudniejsze od wersji w torebkach.
Wiele osób obawia się gotowania sypkiego ryżu, ponieważ myślą, że całość stanie się lepiącą masą, która ryż przypominać będzie jedynie z nazwy. Dlatego poniżej zdradzamy sposoby, dzięki którym taka sytuacja nie będzie miała miejsca.
Przed gotowaniem wypłucz ryż w wodzie
Z tej zasady zawsze korzystają Azjaci, którzy lubują się w sypkim i puszystym ryżu. Na ziarenkach znajduje się bardzo dużo skrobi, która w kontakcie z ciepłą wodą zaczyna pęcznieć i gęstnieć, oblepiając ryż.
Przebieg płukania zależy od gatunku ryżu - niektóre z nich wymagają jedynie krótkiego przepłukania, inne wielokrotnego. Gdy woda zlana z ryżu nie będzie więcej mleczno-biała, możesz zacząć go gotować.
Zalej go 2 szklankami wody
Kolejnym zagadnieniem jest ilość wody potrzebnej do optymalnego ugotowania ryżu. Istnieją dwie szkoły - jedna polega na odmierzeniu szklankami ryżu i wody, gdzie na jedną część ziaren używa się dwóch części wody.
Druga zakłada wsypanie ryżu do garnka i włożenie w niego wyprostowanych palców. Następnie zalewa się go wodą do momentu, gdy jej poziom dojdzie do pierwszego stawu palca wskazującego. Obie metody są skuteczne i zależą jedynie od twoich preferencji.
Mieszać ryż czy nie?
Ochota na przemieszanie wrzącej wody z ryżem jest ciężka do opanowania, jednak radzimy się powstrzymać. Eksperci twierdzą, że ryż miesza się jedynie na samym początku gotowania, a następnie zostawia go pod przykryciem.
Gdy ryż wchłonie wodę i będzie wystarczająco miękki, można z niego korzystać. W taki sposób nie trzeba brudzić żadnych sitek, bowiem nie ma żadnych przeciwskazań, aby nakładać go wprost z naczynia.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.
Źródło zdjęcia: canva/airrazab, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl