Jak ugotować jajka na miękko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Najlepsze kucharki mają 1 sztuczkę
Jeśli zastanawialiście się jak ugotować jajka na miękko z płynnym żółtkiem, mamy dla was prosty patent. Wystarczy, że zalejecie produkt zimną wodą tuż po upływie czasu niezbędnego do jego przyrządzenia. Wtedy temperatura w jego wnętrzu spadnie i jajo przestanie gotować się w środku, a żółtko pozostanie płynne. Spróbujecie?
Gotowania jajek na miękko — z już ściętym białkiem, ale jeszcze płynnym żółtkiem — jest pewnym wyzwaniem. Wystarczy je bowiem zbyt długo lub zbyt krótko podgrzewać, a zamierzony efekt nie zostanie osiągnięty. Na szczęście są triki, które pomogą w przygotowaniach.
Jak ugotować jajka na miękko z płynnym żółtkiem? Sprawdzi się prosty patent
Osoby doświadczone w przyrządzaniu potraw z jaj znają prostą sztuczkę, dzięki której jajko po ugotowaniu w wersji „na miękko” ma delikatne i płynne żółtko. Okazuje się, że trzeba zrobić coś więcej niż tylko odpowiednio długo je gotować.
Jest jedna czynność, która decyduje o sukcesie. To zanurzenie gorących, wyjętych z wrzątku jaj w zimnej wodzie na 10 do 15 sekund. Gwałtowne obniżenie temperatury produktu sprzyja zatrzymaniu procesu gotowania.
Przyrządzane jajko nadal ma dobrze ścięte białko, a część żółtkowa po takiej kąpieli przestaje być ogrzewana i nie ścina się dalej , zachowując spodziewany płynny charakter. Wszystko jednak pod jednym warunkiem — wcześniej gotowaliśmy produkt odpowiedni
Ile czasu potrzeba, by ugotować jajka na miękko?
Na dobór czasu gotowania wpływa wielkość jaj. Należy ustalić, jak duży produkt posiadamy, a potem przyrządzać jajko przez 3,5-5,5 minut. Najniższa wartość „zadziała” dla jajek oznaczonych jako S , najwyższa dla dużych, czyli opisanych jako L. Średnie trzymamy we wrzątku przez 4,5 minuty.
Co ważne, czas zawsze mierzymy od momentu, gdy woda zawrze. Jajka możemy wkładać zarówno do zimnej wody, jak i do wrzącej. Pamiętajmy tylko, że zbyt duża różnica temperatur może doprowadzić do pękania skorupki. Dobrym pomysłem jest więc wyjmowanie odpowiedniej liczby jaj z lodówki na dłuższy czas przed przyrządzaniem.
Wiemy już, jak ugotować jajka na miękko z płynnym żółtkiem. Na naszej stronie przeczytacie też co zrobić, by produkt nie pękał . Poznacie też sekret idealnego jajka w koszulce czy sposób na zrobienie jaja sadzonego bez tłuszczu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: