Jak upiec idealne ciasto drożdżowe krok po kroku?
Ciasto drożdżowe to puszyste, wyrośnięte ciasto, które z owocami zapieczonymi z kruszonką smakuje tak dobrze, że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest lekko słodkie, delikatne i świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i coś słodkiego do kawy. Jak wyrobić ciasto drożdżowe? Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Wyrośnięty, puszysty placek znam od dzieciństwa i często piekę go, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i lekkiego do kawy lub herbaty. Ciasto drożdżowe jest idealne w smaku- nie jest za słodkie, a kwaśne wiśnie doskonale łączą się z kruszonką.
Ciasto drożdżowe, mimo, iż powstaje z kilku składników, wymaga odpowiedniego przygotowania, aby były puszyste, wyrośnięte, delikatne i nie pojawił się w nim zakalec. Jeśli kiedyś piekłeś placek drożdżowy, ale nie urósł, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Sprawdź, Jak zrobić idealne ciasto, którym zachwycisz całą swoją rodzinę.
Jeśli szukasz szybkiego deseru dla całej rodziny- w tym artykule dowiesz się, jak przygotować idealne gofry, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Idealne ciasto drożdżowe- najważniejsze są drożdże
Idealne ciasto drożdżowe przygotujesz ze świeżych drożdży. Drożdże w odpowiedniej temperaturze zaczynają szybko rosnąć, dzięki czemu otrzymasz puszysty, wyrośnięty placek. Drożdże na początku utrzyj z odrobiną cukru i ciepłym mlekiem i odstaw na kilkanaście minut, aby ruszyły. Zimne lub przegotowane mleko zabije delikatne ciasto i placek nie urośnie.
Źródło zdjęcia: canva/beats3
Drożdże najlepiej rosną połączone już ze wszystkimi składnikami. Pamiętaj, aby do ciasta dodać jajko i rozpuszczone masło w temperaturze pokojowej, Zimne jajko i gorące masło sprawią, że delikatne drożdże również nie urosną, a ciasto będzie niskie i może mieć zakalec.
Wyrabianie ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe wyrabiaj ręcznie przez 15 minut, do połączenia wszystkich składników. Możesz również wykorzystać robota kuchennego lub mikser wyposażony w specjalne haki do wyrabiania tego typu ciast.
Źródło zdjęcia: canva/nimis69 Zwykłe trzepaczki w przypadku ciasta drożdżowego się nie sprawdzą- ciasto będzie się do nich przyklejać, a składniki się nie połączą. Jeśli więc nie posiadasz haków, wyrób ciasto ręcznie, aby było dobrze spulchnione i ładnie wyrosło.
Wyrastanie idealnego ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe musi być wyrośnięte, aby było puszyste, duże i nie miało zakalca. Wyrastanie ciasta trwa najdłużej z całego przygotowywania, jednak ten proces jest absolutnie niezbędny, aby upiec idealny placek drożdżowy.
Wyrastanie ciasta podziel na trzy etapy: pierwszy, po przygotowaniu zaczynu trwa około 15 minut, aby drożdże mogły ruszyć. Drugi etap wyrastania to odstawienie zaczynu wymieszanego z resztą składników na godzinę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce.
Źródło zdjęcia: canva/SKatzenberger Ostatni etap wyrastania ciasta trwa 15 minut i ma miejsce zaraz przed pieczeniem, kiedy na placek wyłożysz już owoce i dodasz kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wyjdzie doskonale za każdym razem.
Przepis na idealne ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami
Składniki na ciasto drożdżowe (blacha o wymiarach 23x32 cm):
2 szklanki mąki tortowej
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki drobnego cukru
szklanka mleka
3 łyżki masła
jajko
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
80 g masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Dodatkowo:
500 g wiśni bez pestek (mogą być w syropie lub mrożone, jeśli nie ma sezonu)