Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak upiec idealny biszkopt do tortu?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:11

Jak upiec idealny biszkopt do tortu?

Biszkopt
canva/mirceax

Wyrośnięty, idealnie upieczony biszkopt jest podstawą wszystkich tortów. Mimo, iż wykonany z podstawowych składników, jest jednym z bardziej wymagających ciast. Krótki czas pieczenia, czy nawet rodzaj mąki i sposób mieszania składników mogą sprawić, że w biszkopcie pojawią się dziury, pęknięcia, wybrzuszenia. Sprawdź, jak przygotować doskonale wyrośnięty i puszysty spód do tortu.

Przygotowanie wyrośniętego biszkoptu zależy od wielu czynników. Ciasto wymaga od nas podjęcia konkretnych kroków, których pominięcie skutkować będzie zakalcem i koniecznością przygotowania kolejnego spodu do tortu. Jeśli jednak skorzystasz z porad i wskazówek dotyczących pieczenia, to przygotujesz idealne ciasto do przełożenia kremem, dżemem lub konfiturą.

Jak upiec idealny biszkopt do tortu?

Krok 1: Mąka i jajka czyli najważniejsze składniki biszkoptu

Biszkopt wymaga wysokiej jakości mąki pszennej. Może to być np. mąka tortowa typ 450, która doskonale nadaje się do pieczenia tortów, ciast, naleśników.

Mąkę przesiej przez sito z drobnymi oczkami, następnie dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Masy biszkoptowej nie mieszaj mikserem.

Do przygotowania biszkoptu używaj wyłącznie jajek w temperaturze pokojowej. Dodanie zimnych jaj sprawi, że ciasto nie wyrośnie i powstanie zakalec. Jajka ubijaj z cukrem do uzyskania sztywnej piany. Nie oddzielaj białek od żółtek, ponieważ możesz przeciągnąć miksowanie i ciasto nie wyrośnie.

Krok 2: Odpowiednie proporcje

Biszkopt, aby był dobrze wyrośnięty i doskonale wypieczony, wymaga dokładnych proporcji wszystkich składników. W Internecie znajdziesz wiele kalkulatorów kulinarnych, za pomocą których dobierzesz ilość mąki, cukru, jajek do rozmiaru Twojej tortownicy.

Krok 3: Tortownica i ranty są najlepsze do pieczenia biszkoptu

Ranty i tortownice posiadają regulowane brzegi, dzięki którym bez problemu wyciągniesz biszkopt po upieczeniu. Klasyczna blacha do ciast nie nadaje się do pieczenia biszkoptów, ponieważ nie wyciągniesz z niej ciasta bez uszkodzenia. Pamiętaj, że biszkopt jest niezwykle delikatny. Nie smaruj boków masłem lub margaryną, ponieważ tłuste boki mogą zepsuć biszkopt. Na spód połóż pergamin lub papier do pieczenia.

Krok 4: Pieczenie

Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni C i ustawionym na grzanie góra-dół. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasta i ilości jajek i wynosi ok. 35-40 minut. Po tym czasie biszkopt sprawdź suchym patyczkiem. Jeśli ciasto w dalszym ciągu jest wilgotne w środku, musisz wydłużyć czas pieczenia.

Krok 5: Rzucanie biszkoptem

Po upieczeniu wyciągnij biszkopt z tortownicy i rzuć nim z wysokości ok 20 cm na blat. W ten sposób pozbędziesz się pęcherzyków powietrza, które mogą powodować upadanie ciasta, następnie biszkopt pozostaw do całkowitego przestygnięcia.