Jak uratować przesolone danie? Znamy najłatwiejsze patenty pod słońcem
Sól jest istotnym składnikiem potraw. Z jej ilością nie należy jednak przesadzać. Jeśli mimo starań udało wam się jej wsypać za dużo, skorzystajcie z prostych patentów, dzięki którym przywrócicie balans smaku. Jednym z nich jest wrzucenie do dania plasterków surowego ziemniaka.
Nadmiar soli w przyrządzanych posiłkach jest częstym błędem, który zdarza się nie tylko początkującym kucharzom. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by dodatkowa porcja przyprawy trafiła do garnka. Jednak nie przesądza ona o porażce. Znamy metody, by nie zmarnować kulinarnych wysiłków.
Te produkty usuną nadmiar soli z każdej potrawy
Zbyt słoną zupę czy gulasz można uratować łatwiej, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że podczas gotowania na kilka minut dodamy do nich kawałki ziemniaka czy jabłka. Po mniej więcej 10 minutach gotowania potrawy z dodatkiem sól będzie usunięta. Dodane produkty oczywiście należy wyrzucić.
Funkcję odsalacza z powodzeniem spełni też woreczek ryżu. W ten sposób wyrównacie smak mięsa w sosie lub warzyw z wody. Ziarno podczas gotowania wchłonie płyn i o ile z przyprawianiem nie przesadziliśmy znacznie, będzie jeszcze zdatny do spożycia np. w pomidorowej .
Nabiał uratuje przesolone sosy, mięsa i zupy
Skutecznym sposobem usuwania nadmiaru soli z sosów i mięs jest też dodanie nabiału. Słodycz mlecznych wyrobów, czyli np. mleka czy śmietany, zamaskuje nadmiar podstawowego dodatku. Wybór produktu zależeć będzie od konsystencji sporządzanego dania — im gęstszy sos, tym rzadszy nabiał powinniśmy zastosować.
W przypadku przesolonych mięs duszonych i pieczonych dobrym patentem okazać może się zanurzenie ich śmietanie. Nabiał przejmie nadwyżkę przyprawy, tworząc smaczny dodatek do potrawy.
Zupę możemy jeszcze uratować, dodając białko. Składnik jaja, ścinając się, zwiąże sól i poprawi smak kompozycji. Nic nie stoi na przeszkodzie, byście do gotowanego specjału dodali potem żółtko. Ogórkowa w takiej wersji jest wyjątkowo pyszna.
Źródło zdjęcia: canva/al62
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
-
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: kuchnia.wp, beszamel.se