Jabłka
Kadr z kanału KuchniaLidla.pl udostępnionego na portalu youtube.com

Pomysł na jeden z najtańszych, najpyszniejszych i najszybszych obiadów

Jabłka z ryżem uchodzą za prawdziwy rarytas. Większość pamięta je z czasów dzieciństwa. Tak naprawdę ryż można łączyć z różnymi owocami, a i tak zawsze będzie smakować rewelacyjnie. Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani i przede wszystkim smaczny obiad, skorzystaj z tego przepisu.

Jabłka z ryżem to jedna z najszybszych i najtańszych propozycji na smaczny posiłek. Co więcej, niesamowicie pożywny. Szczególnie jest to propozycja idealna dla młodszych, którzy uwielbiają takie połączenie smaków.

Każdy z nas kojarzy jednak owoce z ryżem z czasów dzieciństwa. Często wybór padał właśnie na ten przepis z uwagi na to, że był szybki do przygotowania. Warto przygotować jabłka z ryżem w chłodne wieczory, dzięki czemu rozgrzejemy się smakowitą potrawą. Nieoceniony będzie również cynamonowy aromat, który otuli całą kuchnię.

Jabłka są pełne drogocennych właściwości

Dostęp do nich mamy przez cały rok, dzięki czemu mogą stanowić szybką i tanią przekąskę na co dzień. Mają w sobie mnóstwo drogocennych właściwości odżywczych, a między innymi witaminę C, K, B2, B6, A, E, B1, kwas foliowy, potas, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor czy miedź.

Wiesz jak nazywa się zupa ze zdjęcia i na czym jest gotowana?Wiesz jak nazywa się zupa ze zdjęcia i na czym jest gotowana?Czytaj dalej

Jak widać to prawdziwa bomba witaminowa, która posłuży nam nie tylko do słodkich dań, ale i wytrawnych dań mięsnych. Nie bez powodu przemycamy ten owoc w codziennym jadłospisie. Podajemy przepis na szybką propozycję, jaką jest ryż z pieczonym jabłkiem.

Przepis na pieczone jabłka z ryżem i śmietaną

Składniki:

  • 2 średnie jabłka
  • woreczek białego ryżu
  • 3/4 szklanki mleka 1,5%
  • woda
  • mała śmietana 18%
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • starty cynamon do smaku
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania ryżu według wskazówek podanych na opakowaniu. Co ważne, część wody zamieniamy na mleko, dzięki któremu osiągniemy wyjątkowy smak. Będzie on znacznie bardziej delikatny. Dodajemy do ryżu szczyptę soli.

Kiedy będzie się już gotować, myjemy jabłka i kroimy w półksiężyce. Ważne, żeby ich nie obierać. Pozbywamy się jedynie gniazda nasiennego. Każdy kawałek jabłka obsypujemy cynamonem i oblewamy odrobiną miodu. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowaną wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Można użyć w tym celu termoobiegu. Wtedy skrócimy czas pieczenia do około 15 minut. Mimo wszystko trzeba doglądać, czy jabłka nie spiekają się za bardzo.

Do śmietany dodajemy cukier, a następnie energicznie mieszamy składniki do połączenia. Na talerz wykładamy ugotowany już ryż i polewamy go słodkim sosem. Następnie układamy pieczone jabłka i posypujemy całość cynamonem. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - Paweł Małecki - przepisy Kuchni Lidla na kanale "KuchniaLidla.pl" na portalu YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobiecefinanse.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł